Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Priviesť koňa k vode

.lukáš Krivošík .názory

„Môžete priviesť koňa k vode, no nedonútite ho piť.“ Toto príslovie sa mi v poslednej dobe veľmi zapáčilo. Dá sa použiť na niekoľko chronických neduhov slovenského politického, hospodárskeho i občianskeho života.

Lukáš Krivošík

.prekážky vnútri

Prvýkrát som sa s ním stretol v jeho anglickej podobe. Podľa rôznych internetových zdrojov je súčasťou anglického jazyka už od 12. storočia, čo z neho robí jedno z ich najstarších prísloví. Slovníky ho vysvetľujú tak, že môžete niekomu dať príležitosť, no nemôžete ho prinútiť, aby sa jej aktívne chopil, pokiaľ sám nechce. Toto príslovie teda obsahuje napätie medzi šancami vonkajšieho sveta a našimi vnútornými zábranami, ktoré prekážajú v ich využití. Buď si neprajete núkajúcej sa príležitosti chopiť, alebo neviete ako nato. Čo to má však spoločné s politickým, hospodárskym a občianskym životom na Slovensku?

Spomínate si ešte na protigorilie protesty? Tohtoročné februárové mrazy sa zdajú ako vzdialená minulosť, najmä v porovnaní s nedávnymi horúčavami. Popri požiadavkách na vyšetrenie vzniknutých podozrení a odstúpenie zainteresovaných politikov zaznievalo aj volanie po zavedení nástrojov (polo)priamej demokracie. Slovenská verejnosť vraj potrebuje širšie inštrumenty, aby mohla účinnejšie kontrolovať politikov a verejný život.

Napísal  som vtedy článok, v ktorom som s uvedeným postojom polemizoval. Mojou tézou bolo, že slovenský problém nespočíva v nedostatku nástrojov občianskej participácie, ale v slabom využívaní tých existujúcich.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite