Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Kauza Bezák: Prečo Vatikán nepovie pravdu

.martin Hanus .názory

Doterajšia komunikácia Vatikánu (a našej KBS) sa môže javiť ako vrchol arogancie voči veriacim, ktorí plne rešpektujú rozhodnutie pápeža, pričom nežiadajú nič viac než púhe zverejnenie dôvodov, pre ktoré bol populárny arcibiskup odvolaný. Pointa je však v tom, že tajnostkársky Vatikán nemá na výber.

Ak sa teda včera na bratislavskom koncerte na podporu Róberta Bezáka katolíci aj nekatolíci podpisovali pod petíciu, ktorá žiada vysvetliť dôvody jeho odvolania, ide o cestu do slepej uličky. 


Áno, veriaci majú plné právo a vzhľadom na Bezákovho predchodcu aj veľa dôvodov byť zneistení, rozčarovaní, znechutení. Áno, majú právo pýtať sa, majú právo zhromažďovať sa, protestovať a podpisovať petície. Lenže napriek ich rozčarovaniu nemajú právo byť informovaní o dôvodoch arcibiskupovho odvolania. Častý argument, ktorý právo verejnosti na informácie o personálnej politike Cirkvi odvodzuje z faktu, že Cirkev financujeme (aj) z našich daní, je scestný: keď napríklad minulý rok po neverejných sporoch s exministrom Galkom odišiel z čela slovenskej armády generál Bulík, žiadne skutočné dôvody jeho odchodu na oficiálnej úrovni nezazneli.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite