Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šestnásť úskalí vysokej politiky

.lukáš Krivošík .názory

Slušní ľudia, ktorí sa náhle rozhodnú prijať ponuku niektorej zo strán a vstúpiť do vysokej politiky, často pôsobia akoby si neuvedomovali všetky s tým spojené riziká. Hroziace vedľajšie účinky pre chrbticu i duševnú pohodu sú pritom značné.

Lukáš Krivošík

Je viacero spôsobov ako môže človek s ideálmi slúžiť svojej komunite. No na Slovensku máme nepochopiteľnú tendenciu obracať sa k vysokej straníckej politike ako snáď k jedinému zdroju možných zmien. Prevláda presvedčenie, že aby ste niečo zlepšili, musíte mať nevyhnutne ministerské alebo prinajmenšom poslanecké kreslo. Potom vidíte na politickom nebi zvláštny úkaz: Slušní ľudia, vstupujúci do vysokej politiky s čistým štítom a ideálmi sú zrazu zomletí a prevalcovaní pravidlami hry, ktoré v plnej miere neodhadli. Nezriedka ich politika vypľuje sklamaných a skleslých. A potom máte takých, ktorí v politike prosperujú, no za cenu amputácie svedomia...

Možno by na prihláškach do politických strán malo stáť niečo ako „varovanie ministra zdravotníctva“ na škatuľkách cigariet. Alebo by mohli obsahovať letáčik o rizikách a vedľajších účinkoch. Kedysi som si v návale zhnusenia zo slovenskej politiky pre seba spísal niekoľko dôvodov, ktoré by mali byť súčasťou informovaného súhlasu pred tým, než sa človek rozhodne prijať ponuku politickej strany a kandidovať s ňou do parlamentných volieb. Prebiehajúca kampaň, snáď najšpinavšia od vzniku SR, dodáva týmto bodom aktuálnosť:

1) Politika je podliezavá. V demokratickej politike je dôležité podbiehať na jednej strane voličom, ktorí dodávajú hlasy a na druhej strane sponzorom, ktorí dodávajú peniaze na kampaň. Musíš hovoriť, čo ľud chce počuť, nie nutne, čo potrebuje počuť. A v malej krajine ako Slovensko musíš nezriedka zohľadňovať aj medzinárodné dopady svojich krokov. V demokracii málokedy politik vedie ľudí. Väčšinou len beží povedľa stáda, chlácholiac ho, že smer, ktorý si vybralo, je správny.  

2) Politika je vrtošivá. Aj keď si nájdeš svoju niku, voličské nálady sú prelietavé. To že je nejaká skupina pripravená voliť ťa dnes, neznamená, že tam bude aj o desať rokov. K tomu treba pridať volebné cykly a človek si razom uvedomí ako málo času má, aby presadil rozumné veci, ktoré si zaumienil.  

3) Politika si pamätá. Môžu to byť novinári, politickí odporcovia, domnelí spojenci alebo chytráci z internetu – no buď si istý, že v politike ti pripomenú všetky hriechy z tvojej minulosti.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite