Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Bude ešte na Vianoce existovať euro?

.martin Hanus .názory

Máte pocit, že titulok zbytočne dramatizuje? Azda aj áno – ale skúste sa začítať do francúzskej a nemeckej tlače. Také peklo medzi Parížom a Berlínom tu už dávno nebolo. A k tomu na upokojenie adventný bonus o katolíkovi Thomasovi Gottschalkovi. Viac v mojom Nemeckom diári.

Nemci, ktorí si dnes k raňajkám pozreli čerstvé titulky serióznych denníkov, sa dnes samých seba trochu zľakli: Die Süddeutsche Zeitung ohlasuje „Strach pred nemeckým strašiakom“, Die Welt bije do očí titulkom „Francúzsky strach pred nemeckou Európou“. Oba rozsiahle spravodajské texty informujú o „vlne germanofóbie“, ktorá plnou silou dorazila do Francúzska. Zaujalo ich, že o germanofóbii píše na titulnej strane najrenomovanejší denník v Paríži Le Monde, ktorý pod podmienkou anonymity cituje „ťažkú váhu“ zo Sarkozyho kabinetu: „Nemci dominujú vo všetkom. Očakávame ich rozhodnutia bez toho, že by sme mali vplyv na udalosti“. Ako uvádza Le Monde, v parížskych vládnych kruhoch „panuje panika“. A La Tribune prirovnáva Nemecko k požiarnikovi, ktorý necháva nečinne zhorieť dom, aby deťom predviedol, aké je nebezpečné hrať sa so zápalkami. 


Francúzi sú zdesení z toho, že kancelárka Angela Merkelová odmieta eurobondy, teda spoločné európske dlhopisy, ďalej z toho, že Nemci frflú nad skupovaním dlhopisov zo strany Európskej centrálnej banky (ECB), a ešte sú zdesení aj z toho, že Berlín núti všetkých, aby krvácali pri úsporných opatreniach a dali si kontrolovať rozpočty Bruselom (teda Berlínom). Francúzske noviny už doma ani nevedia nájsť niekoho, kto by sa Nemcov zastal. Aj germanofil ako minister poľnohospodárstva Bruno Le Maire, ktorý hovorí plynulo po nemecky, vyhlásil: „Nemecko nevysiela vôbec žiadne pozitívne signály. Merkelová nechce pri ECB v ničom ustúpiť. To bude ešte komplikované.“ Do debaty vstúpil aj Jacques Delors, legendami opradený expredseda Európskej komisie, ktorý sa zaslúžil o vznik eura po boku s Kohlom a Mitterandom.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite