Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Prehral Mečiar, prehrajú aj títo?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Po prezidentských voľbách sa v demokratickej časti Slovenska šíri skepsa. Ak neboli trestný zákon, ovládnutie SIS Gašparovcami a nevkusné činy nominantov SNS dostatočným dôvodom na voľbu Ivana Korčoka, čo ním ešte môže byť? No, všeličo.

Štefan Hríb

v priebehu polroka utrpeli slovenskí voliči západnej civilizácie dve síce nie zdrvujúce, ale predsa len výrazné prehry. Z nich podstatnejšou bola tá prvá v parlamentných voľbách, tá druhá v prezidentských voľbách len dovŕšila porážku. Vraveli sme si, že nemôžu mať všetko, a majú všetko. Presnejšie povedané, majú všetko, čo sa dalo získať vo voľbách. Zvyšok sa teraz pokúsia získať pomocou toho, čo už majú. Brutálne, hlava-nehlava.

To vyzerá ako dôvod na hlboké zúfalstvo. A to sa u mnohých naozaj dostavilo. Podľa nášho názoru neoprávnene. Pretože to zúfalstvo vychádza jednak z nedostatočne realistického hodnotenia súčasnosti a jednak z nedostatočne realistického hodnotenia minulosti.

Najprv k tej súčasnosti. Voličské preferencie na celoštátnej úrovni sa menia len pomaly. Tri a pol roka katastrofálneho výkonu vlád Igora Matoviča stačili na výraznú zmenu týchto preferencií, polrok strašidelného výkonu vlády Roberta Fica na ďalšiu podobnú zmenu nestačil a ani stačiť nemohol. Na takúto rýchlu zmenu je zotrvačnosť voličských nálad príliš vysoká. Či sa nám to páči alebo nie, toto je opakovaná skúsenosť nielen na Slovensku, ale všade. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite