Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Sme za totalitu aj za EÚ: To dobré i zlé z Globsec Trends 2024

.martin Hodás .slovensko

V najbližších dňoch sa na vás budú valiť závery najnovšej analýzy Globsecu, ktorý robil prieskumy v deviatich krajinách strednej a východnej Európy (región CEE).

Sme za totalitu aj za EÚ: To dobré i zlé z Globsec Trends 2024 globsec

správa je výživná, má 50 strán, a odporúčam ju prečítať (link je na konci). No ak chcete stručné zhrnutie, najnovšie Globsec trendy som preletel za vás  a prinášam vám súhrn vybraných štatistík a záverov, ktoré stoja za zmienku. Zoradené sú chronologicky, nie podľa dôležitosti, takže odporúčam čítať až do konca.

1.) DOBRÉ: Napriek dlhodobej anti-EÚ/NATO kampani čoraz viac Slovákov vyjadruje podporu nášmu členstvu v Európskej únii (72 %) a NATO (69 %).

ZLÉ: Pomaly sa vraciame na úroveň podpory z roku 2022 (77 %), avšak stále to patrí medzi najhoršie čísla v regióne strednej a východnej Európy.

2.) ZLÉ: Len 52 % Slovákov si myslí, že práca mimovládnych organizácií je dôležitá pre fungovanie demokratickej spoločnosti.

ZLÉ: Spolu 38 % z nás si dokonca myslí, že mimovládky sú zahraničnými agentami.

DOBRÉ: Stále viac ako polovica Slovákov si myslí, že práca mimovládnych organizácií je dôležitá pre fungovanie demokratickej spoločnosti. 

3.) ZLÉ: Len 50 % Slovákov verí „mainstreamovým“ médiám.

DOBRÉ: Až 73 % Slovákov považuje slovenské médiá za relatívne alebo úplne slobodné.

Poznámka: K vysokému číslu – najvyššiemu v regióne – zrejme prispieva fakt, že ľudia túto slobodu vidia v „alternatívnych médiách“, teda v dezinformačných kanáloch, kde sa to hmýri ruskou propagandou.

4.) ZLÉ: Až 66 % ľudí verí nepravdivému naratívu, že Európska únia nám diktuje, čo máme robiť bez toho, aby to Slovensko vedelo ovplyvniť. V roku 2020 to bolo 55 %. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite