Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Štefan Hríb: Welcome, Sweden

.štefan Hríb .názory .editorial

Po minuloročnom prijatí Fínska do NATO prišiel napriek hanebným manévrom pána Orbána konečne aj vstup Švédska. Je to dobrá správa o budúcnosti slobodného sveta. Ale je to aj varovná správa o nás.

Štefan Hríb

rozhodnutie Švédska požiadať o vstup do Severoatlantickej aliancie prišlo po ruskej agresii proti slobodnej Ukrajine. Švédi rovnako ako Fíni okamžite pochopili, aké nebezpečenstvo im hrozí a v ktorom spojeneckom zoskupení sa mu najistejšie vyhnú. A spojenecké NATO – rovnako ako v prípade Fínska – žiadosti Švédska rýchlo vyhovelo, pretože jeho lídri rozumejú hrozbám súčasnosti a vedia, že silnejšie NATO je najlepšou odpoveďou na ruský imperiálny sen.

Je skvelé, že toto hlboké porozumenie najväčšej výzve súčasnosti je vlastné aj trom našim susedom, teda Česku, Poľsku a Ukrajine. Česko má skúsenosť s Mníchovskou dohodou, keď sa kvôli mieru odovzdala časť Československa Hitlerovi, čím vznikla najväčšia vojna dejín. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite