Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Slovensko – medzi slobodou a Putinom

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Stretnutie ministra Blanára so sankcionovaným Lavrovom je len jedným z mnohých znakov novej, takzvanej suverénnej pozície Slovenska. Je to pozícia, ktorá znovu ohrozuje našu slobodu, samostatnosť a aj celistvosť územia.

Štefan Hríb

nie je náhoda, že celá moderná história Slovenska – od roku 1918 po dnešok – osciluje okolo otázky, či a ako máme existovať. Slovensko nerieši „drobné“ otázky, ako kultúra, spravodlivosť, ekonomika, veda či školstvo. Slovensko sa neustále pýta na svoju existenciu.

1918, 1938, 1968, dnešok

Vznik Československa v roku 1918 časť Slovenska privítala. Iná by však preferovala splynutie s Maďarskom, keďže Čechov považovala za husitských liberálov. Ani zjavná záchrana existencie národa teda Slovensku nestačila na spoločné áno. 

Keď v roku 1938 Hitler ponúkol Tisovi samostatný štát výmenou za poslušnosť a stratu cti, slovenský snem súhlasil. Vybral si existenciu, ale takú, ktorá znamenala nielen kolaboráciu s nacistickým režimom, ale aj neexistenciu pre 70-tisíc vlastných ľudí. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite