Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: O čo všetko ide v sobotu

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Za desiatky hodín rozhodneme, aké chceme Slovensko v nasledujúcich rokoch. Rozhoduje každý hlas, a to aj vtedy, ak by to nebolo také tesné ako dnes. Náš hlas je našou predstavou o krajine a tá tu ostane bez ohľadu na volebný výsledok.

Štefan Hríb

keď v roku 1989 padol totalitný komunistický režim, možnosť slobodne voliť sme mnohí zažívali ako zázrak. Po desaťročiach vopred daných výsledkov sme zrazu boli skutočnými hýbateľmi histórie a na našom hlase záležalo všetko – podoba štátu, ľudských práv, kultúry, ekonomiky či miesta Československa vo svete. Nepoznám nikoho, kto vtedy váhal, či sa na voľbách zúčastní.

Dnes váha mnoho ľudí. A mnohí, ktorí neváhajú, idú odhodlane voliť v protismere k zmenám z roku 1989. Čo sa s nami stalo?

sloboda ako možnosť, voľby ako potreba

Súčasťou slobodných volieb – a to súčasťou podstatnou – je možnosť nejsť voliť. Túto možnosť využívajú – a to v miere vysokej – v zásade dve skupiny voličov. Prvú tvoria voliči, ktorých voľby nezaujímajú. V druhej skupine sú voliči, ktorých voľby síce zaujímajú, ale nemajú koho voliť: ani jedna z kandidujúcich strán nereprezentuje to, čo by voliť chceli.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite