Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Hríb, Mojžiš: Aký je životný záujem Slovenska?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .názory .téma

Každé voľby sú stretom rôznych záujmov, ktoré sa neskôr obrusujú a zlaďujú. Ale v rozumnom štáte existuje aj záujem, ktorý ide ponad strany a názorové skupiny. Aký je životný záujem Slovenskej republiky?

Štefan Hríb

myslenie, v ktorom má Slovensko nejaký širší záujem – presahujúci voľby, strany a ideológie –, sa tu zatiaľ akosi nepestuje. Dokážeme vzývať samotnú existenciu štátu, čo nám ospravedlní únosy a vraždy. Inokedy dokážeme hovoriť o reformách, čo nám ospravedlní korupciu. Ale spoločný záujem štátu? Možno už v súvislosti s ruskou agresiou na Ukrajine začíname chápať dôležitosť nášho členstva v NATO, ale oveľa viac toho nepočuť.

Čo je životným záujmom Slovenskej republiky? Samotná jej existencia? To ťažko. Existencia štátu nie je nevyhnutne životným záujmom Slovenska – napríklad ak je jej podmienkou neľudskosť a strata slobody. Zažili sme to predsa s pánom Tisom a deportáciami, v hlbokom predklone pred Hitlerom. Chceme to zažiť opäť, len s inými osobami a obsadením?

Čo je teda tým životným záujmom? Prosperita? Sociálny štát? To sotva. Ako ukazuje Čína, sociálny štát a prosperitu môže na nejaký čas prinášať aj diktatúra. Tú sme tu už mali na dva spôsoby – nacistický aj komunistický. Nestačilo nám? 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite