Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Limoncello, zajaté slnko

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Nedá sa pri tom pomýliť. Ak potrebujeme vziať zo slnečného Talianska nejaký suvenír, ktorý poteší naozaj každého – aj toho, čo neholduje olivovému oleju alebo ťažkému chianti – je tento likér najlepšou voľbou. Dôvod? Je stelesnením talianskeho leta: limoncello (čítame limončelo).

Limoncello, zajaté slnko GETTY IMAGES Limoncello, alias malý citrónový frťan, s ktorým vás v talianskej reštuarácii odprevadia domov.

po každej výdatnej večeri, pretože v Taliansku sa to nedá inak – tam sa sedí pri dobrom jedle a ešte lepšom víne poriadne dlho, niekedy dokonca dlhšie ako vo Francúzsku –  sa obligátne podáva digestív. Okrem vďaky za návštevu vám tak v reštaurácii nenútene naznačia, že už je čas odísť. Samozrejme, pokiaľ si s nimi o polnoci nechcete pri mesiaci zaspievať niektoré vychytené party zo slávnych talianskych opier. A keďže našinec pozná len tie najotrepanejšie a s ľuďmi, kde je každý druhý Pavarotti, sa merať nechce, prijme tento malý žltý, pomerne zakalený dar vo vychladenom keramickom štamperlíku. Ovonia – citróny. Naleje do úst – citróny. No až po prehltnutí, keď sa celá tá slnkom zaliata parfuméria rozuteká po všetkých kútoch hlavy, si naplno uvedomí, ako tí Taliani vedia žiť! 

Potom s ľahkou mysľou kráča uličkami históriou dýchajúceho mestečka, noc zalieva nádherný spev operných árií z desiatok vášnivých hrdiel a premýšľa, či si také niečo vie urobiť aj doma. A daj sa mi svete, vie! Pretože limoncello, aj keď sa to nezdá, je likér, ktorý je hádam najľahší na svete. Musíte však mať k tomu jednu kľúčovú ingredienciu: špeciálne citróny z Capri alebo teda aspoň zo Sorrenta. No dobre, aj pobrežie Amalfi sa ráta. Prečo je to také dôležité? Lebo ak by ste použili iné, môžete prísť o život.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite