Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Spaghetti alle vongole – láska z Neapola

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Prechádzate sa prehriatym večerným mestom, odvšadiaľ na vás pokrikuje taliančina a frivolný smiech. Z reštaurácií vanú vône a lákajú sadnúť si, objednať víno a čakať na zázrak. Ten aj vždy príde. Najčastejšie v podobe spaghetti alle vongole.

Spaghetti alle vongole – láska z Neapola GETTY IMAGES Spaghetti alle vongole sú ochutené tou najlahodnejšou morskou omáčkou, ktorú pod cestoviny pustili mušle.

poznám zopár nešťastníkov, čo dlhé roky chovali k morským plodom a všetkému, čo len zaváňalo slanou morskou vodou, neprekonateľný odpor. Na rozdiel od všetkých rozjarených dovolenkárov, ktorí naťahujú do svojich nozdier vôňu mora plnými dúškami, oni uvzato sedeli pri mäsových guľkách či florentskom steaku. Kdeže kalmáre, kdeže langusty! Čokoľvek, čo dokázalo na nich z taniera uprieť zrak, či nebodaj kývalo vo vetre fúzikmi, bolo tabu. 

Až kým ich nezavediete do zapadnutej, maličkej reštaurácie v južnom Taliansku, kde vás do svojej veľkej a hrejivej náruče zoberie rodinná tradícia stelesnená dvoma bratmi, čo tento podnik prevádzkujú. Nasleduje hlučný uvítací rozhovor, pri ktorom sa chtiac-nechtiac stanete súčasťou ich rodiny, pretože ste sa prišli k nim najesť, a to zaväzuje. Vy sa snažíte vybrať si z lístka, no váš nový brat vám ho zoberie kategoricky z ruky a naznačí, že on bude rozhodovať, čo si dáte. A už sa to deje, už to pred vami tancuje. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite