Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Krokusový ošiaľ

.eva Čobejová .lifestyle .na cudzom mieste

Hranicu do Poľska sme prešli za Suchou Horou a za obcou Chocholow sa to začalo. Všade po ceste, po lúkach, parkovali autá a jedným smerom tiahli davy ľudí. Vyzeralo to tak, ako keby niekde na poli za dedinou pristál pápež František a Poliaci sa ponáhľali pozdraviť ho. 

ale nie kvôli pápežovi sa v prvú aprílovú sobotu a potom aj nedeľu tisíce Poliakov vydali do Chocholowskej doliny. Išli tam kvôli krokusom, vlastne, po slovensky sa ten kvet volá šafran spišský. Po latinsky Crocus discolor. Poliaci ho však volajú krokus a v čase, keď tento chránený kvet kvitne, sú poľany Chocholowskej doliny sfarbené do modrofialova. V pondelok, keď hlavná vlna opadla, sme sa na ten div zašli pozrieť. A je to naozaj fascinujúce.

Ale podobne fascinujúci je aj ten „krokusový ošiaľ“, ktorý sa túto jar rozpútal. Zjavne zaskočil aj poľských ochrancov prírody, ktorí nasledujúce dni v médiách opisovali, čo sa cez víkend dialo v Chocholowskej doline.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite