Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina ONLINE: Rusi proti Charkovskej oblasti prvýkrát použili 1,5-tonovú bombu​

.redakcia .sita .tasr .svet

Sledujte aktuálne informácie o vojne na Ukrajine.

Ukrajina ONLINE: Rusi proti Charkovskej oblasti prvýkrát použili 1,5-tonovú bombu​ SITA/Kherson/Green via AP Donecká oblasť

aktuálne informácie o situácii na Ukrajine:

  • Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny
  • Dronové útoky spôsobili v Sumskej oblasti výpadky prúdu
  • Rusko tvrdí, že dobylo obec Očeretyne na východe Ukrajiny
  • Posledné útoky na energetické systémy spôsobili škody za vyše miliardu dolárov

17:40 Rusi proti Charkovskej oblasti prvýkrát použili 1,5-tonovú bombu

Ruská armáda prvýkrát od začiatku vojny na Ukrajine zhodila na Charkovskú oblasť leteckú 1,5-tonovú bombu. Oznámila to v pondelok polícia oblasti. Bombu Rusi použili v nedeľu proti dedine Monačynivka v okrese Kupiansk. Zomrela pritom 88-ročná žena a zranenie utrpel 34-ročný muž. Informuje o tom spravodajský web Kyiv Independent.

Šéf vyšetrovacieho oddelenia regionálnej polície Serhij Bolvinov uviedol, že išlo o kĺzavú bombu FAB-1500, z ktorej takmer polovicu tvoria vysokoúčinné výbušniny. „Všetko naokolo sa zachvelo, akoby sa začalo zemetrasenie. Jediný úder zničil celú ulicu,“ napísal Bolvinov na Facebooku.

16:10 Rusko tvrdí, že dobylo ďalšie dve ukrajinské dediny

Rusko v pondelok oznámilo, že jeho jednotky dobyli ďalšie dve ukrajinské dediny na frontovej línii. Podľa ministerstva obrany prevzali kontrolu nad dedinou Kotľarivka v Charkovskej oblasti a dedinou Soloviove v Doneckej oblasti, píše TASR na základe agentúry AFP.

Kotľarivka leží asi 20 kilometrov od ukrajinského mesta Kupiansk. Ide o oblasť, ktorú Rusi intenzívne ostreľovali.  Soloviove sa nachádza na východnom fronte neďaleko dediny Očeretyne, ktorú Moskva údajne dobyla v nedeľu (5. 5.).

12:50 Ruské dronové útoky spôsobili v Sumskej oblasti výpadky prúdu

Vyše 400 000 odberateľov energie v Sumskej oblasti na severovýchode Ukrajiny sa v dôsledku ruských dronových útokov ocitlo v pondelok bez prúdu. Ukrajinské sily predtým informovali, že ich protivzdušná obrana zneškodnila v noci na pondelok nad touto oblasťou 12 z 13 dronov vypustených z Ruska. TASR o tom píše na základe správy agentúry Reuters.

Ukrajinská energetická spoločnosť Ukrenerho uviedla, že bez prúdu sa v oblasti bezprostredne po útokoch ocitlo 1325 obcí, pričom až do rána pretrvávali výpadky v 91 z nich. Dodávky elektriny obnovili okrem iného už v častiach mesta Sumy, ktoré je metropolou oblasti.

10:20 ISW: Ukrajina by sa s americkou pomocou mala čo najskôr chopiť iniciatívy na bojisku

Ukrajina by sa mala po príchode americkej pomoci chopiť iniciatívy na bojisku, čo najskôr to bude možné. V najnovšej správe o vojne na Ukrajine to konštatujú analytici amerického Inštitútu pre štúdium vojny (ISW). Hoci podľa nich americkí predstavitelia naznačili podporu nových ukrajinských protiofenzívnych operácií v roku 2025, Rusko by v roku 2024 nemalo získať iniciatívu na bojisku, pretože tým získa viacero výhod. Informuje o tom web Ukrajinská pravda.

Inštitút sa odvoláva na správu denníka The Financial Times z 5. mája, podľa ktorej poradca amerického prezidenta pre národnú bezpečnosť Jake Sullivan povedal, že po tom, ako americká vojenská pomoc pomôže zastaviť ruské pokroky v tomto roku, Ukrajina plánuje na budúci rok ofenzívu zameranú na znovuzískanie stratených území. Poznamenal pritom, že pomoc z USA okamžite nezmení situáciu na bojisku, ale ukrajinské sily budú môcť udržať situáciu a odolať ruským útokom po zvyšok roku 2024.

Analytici však poukazujú, že bude trvať niekoľko týždňov, kým západné zbrane a munícia prídu na frontovú líniu a budú mať skutočný dopad na bojisko. Pomoc ale pravdepodobne umožní Ukrajincom stabilizovať frontovú líniu a prevziať iniciatívu.

9:30 Ukrajinská protivzdušná obrana zničila 12 z 13 ruských dronov

Ukrajinské vzdušné sily v pondelok oznámili, že ich protivzdušná obrana zneškodnila 12 z 13 útočných dronov vypustených Ruskom. Informovala o tom agentúra Reuters.

Drony typu Šáhid boli zostrelené nad Sumskou oblasťou na severovýchode Ukrajiny, uviedol v aplikácii Telegram veliteľ ukrajinských vzdušných síl Mykola Oleščuk.

Čo sa stalo s dronom, ktorý nebol zostrelený, nebolo bezprostredne známe.

Správy z predchádzajúcich dní si môžete prečítať tu

 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite