Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Dobré jedlo: Horúca zem

Dobré jedlo: Horúca zem

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 18.10.2024

Možno ste ju zahliadli v obchodíkoch s exotickými potravinami. Buď v podobe ostro červenej pasty v uzatváracom pohári, alebo vo vrecku ako drvenú koreninovú zmes, ktorá pripomína sušené vločky červených čili papričiek. Je to poklad severozápadnej Afriky a volá sa harissa.

Dobré jedlo: Víno za pivnou zátkou

Dobré jedlo: Víno za pivnou zátkou

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.10.2024

Možno ste sa s tým už stretli. Zrazu sa na stole zjaví vínna fľaša uzavretá korunnou zátkou. Na pohľad víno aj pivo. Človek nevie, čo s tým – či si z neho niekto strieľa alebo sa mu sníva. Zoznámte sa: Pét-Nat.

Dobré jedlo: Najžiadanejšie korenie sveta

Dobré jedlo: Najžiadanejšie korenie sveta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.10.2024

Je biele, no pôvodne také nebolo. Dnes ho dostaneme v každom jednom obchode a nie je oň núdza tak ako kedysi. Jeho prípadný nedostatok sa dnes považuje za katastrofu. Vďačíme mu za mnohé – v tom dobrom, ale aj zlom. Cukor.

Dobré jedlo: Tá, čo dáva prezývky

Dobré jedlo: Tá, čo dáva prezývky

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.09.2024

Je známa po celom svete, kedysi patrila medzi aristokraciu, dnes sa pohybuje niekde na úrovni kečupu. A poriadne s ním súperí. V našom priestore sú ľudia, napríklad pri langoši či hranolčekoch, rozčesnutí na dvoje. Buď ona alebo kečup. Tatárska omáčka.

Dobré jedlo: Najstaršia farba rozkoše

Dobré jedlo: Najstaršia farba rozkoše

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.09.2024

V poslednom čase je čoraz viac v móde. Láka svojou ľahkosťou, someliéri nás pri ňom príliš neotravujú prívlastkami ani neohurujú cenou, navyše pôsobí mimoriadne nenútene a letne. Mnohí hovoria, že zato môže práve jeho farba. Ružové víno, čiže rosé.

Dobré jedlo: Posledný dúšok leta

Dobré jedlo: Posledný dúšok leta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.09.2024

Človek sa pred rokom prechádzal talianskymi uličkami a v podvečerných hodinách sa stolíky začali vždy farbiť do oranžova. Odvšadiaľ neónovo svietil Aperol Spritz. Tento rok sa však móda prudko obrátila. Oranžová sa postupne mení na žltú. Taliansku vládne Limoncello Spritz.

Dobré jedlo: Vznešená margaréta

Dobré jedlo: Vznešená margaréta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 30.08.2024

Patrí medzi najčastejšie objednávaný fastfood, samozrejme, ak ju zaň považujeme. Je pravda, že v poslednom čase sa z tejto kategórie začína vymykať a Taliani usilovne pracujú na tom, aby sa tak stalo. Okrúhly koláč vo farbe talianskej trikolóry. Pizza margherita.

Dobré jedlo: Slnká z Amalfi

Dobré jedlo: Slnká z Amalfi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.08.2024

Niektorí z nás ich možno zahliadli na potulkách Talianskom, niektorí dokonca mali tú česť ich aj ochutnať. Obrovské svetložlté slnká s delikátnou kôrou a iskrivým vnútrajškom. Sú to citróny, no nie hocijaké. Sú sladšie a volajú sa sfusato amalfitano.

Dobré jedlo: Šiesta omáčka

Dobré jedlo: Šiesta omáčka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.08.2024

Najčastejšie ju nájdeme v utešenej bielej mištičke. Podáva sa naozaj k hocičomu, či už je to silná rybia polievka, hranolky alebo grilovaná zelenina. Je veľmi prispôsobivá a sebavedomá. Vie, že aj tak sa nakoniec všetci budú pýtať len na ňu. Aioli.

Dobré jedlo: Pobehlica z Ischie

Dobré jedlo: Pobehlica z Ischie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.08.2024

Radí sa medzi najobľúbenejšie omáčky na cestoviny. Paradajky, cesnak, olivy, kapary, oregano a niekde aj sardelky. Omáčka má charakteristickú chuť aj vôňu, no najviac púta svojím názvom. Ten, kto ju pomenoval, sa s ním ani trochu nemaznal. Sugo alla puttanesca.