Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Zmluva s diablom

Zmluva s diablom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Sú malé, modré a prekliate. Šmýkate sa k nim v gumákoch po stráni plnej mokrej, nepokosenej trávy a blata. Oberáte ich a z úst sa vám derie okrem vyzrážanej pary syčanie, jojkanie a po hodine aj nevyberané nadávky. Tak chutí trnka.

Čapica

Čapica

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Končeky prstov sme mali celé biele od toho, ako sme stáli na špičkách a držali sa pri tom kraja stola. Zo sitka sa prášil cukor a štípal nás až v očiach. Ladne dosadal na žlté rebrá toho zázraku, ktorý všetci voláme bábovka.

Capo di tutti capi

Capo di tutti capi

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na poliach vyzerá zvláštne až barbarsky. Akoby tam niekto mimoriadne krutý zakopal celú armádu zaživa. Z kyprej zeme vytŕčajú na štíhlych krkoch zelené hlavy a tíško ševelia vo vetre. Až kým ich definitívne nezotnú a neodnesú do kuchyne. Kapusta.

Tichý svedok Československa

Tichý svedok Československa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Bol pri všetkom, čo sa kedy v Československu šuchlo. Či už išlo o dejiny veľké, či malé. Bol prvý, kto počul rozhovory TGM s Čapkom, pravidelne vzdychal od nudy na zasadaniach ROH. Všetko to videl na vlastné sardelové oči. Obložený chlebíček.

Svojrázny výtržník

Svojrázny výtržník

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Prídeme domov, k mame. Otvoríme dvere a ovalí nás dobre známa vôňa. Pomedzi sladko-slaný závan vyprážaných placiek sa do popredia tlačí to, čo z nich robí maškrtu nad maškrty. Zemitý, horúci tón, za ktorý môže len cesnak.

Kotúče PR

Kotúče PR

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

K štyridsaťkilovému bochníku pristúpi muž s malou rúrkovitou dýkou. Najprv ho potľapká, akoby ho upokojoval. Potom pokračuje skúseným bodnutím priamo do srdca bochníka. Dýku vyberie, ochutná, čo sa v nej zachytilo. Prikývne. Môžeme ho označiť ako Parmigiano-Reggiano.

Zlaté zrno Levanty

Zlaté zrno Levanty

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Najčastejšie ho nájdeme v pestrofarebných šalátoch rôznych módnych bistier alebo ako základ napodobenín stredomorských vegetariánskych lahôdok – guľôčok či fašírok. K nám zavítal pomerne neskoro, napriek tomu, že na svete existuje už od biblických čias. Volajú ho jednoducho: bulgur.

Chuť poznania

Chuť poznania

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vôňa starožitných almár a izieb starých materí. Vojdeme a priplichtí sa nám k nosu jemný exotický parfum. Netušíme, odkiaľ pochádza, pokiaľ sa nepozrieme na skriňu, či v polici s bielizňou nenahmatáme akési tvrdé jablko. Žltú a vzdorovitú dulu.

V náleve

V náleve

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Dojedla sa polievka, hutný hovädzí vývar s domácimi rezancami. Prichádza na rad nedeľné kura. Na tanieroch sú už kopčeky ryže, deti sa hlásia o svoje mäso s rúčkou. Nakoniec do misiek pri tanieroch pribudne obligátna príloha – kompót.

Rybie páperie

Rybie páperie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Bez neho sa v Japonsku v kuchyni nikto nikam nepohne. Je základom všetkého, najmä kľúčového vývaru dashi. Luxusná ingrediencia, ktorá vyzerá tak, že by Európan za ňu nedal ani päť centov, a pritom je to hotový zázrak – katsuobushi (čítame kacuobuši).

  • 1
  • 1. stránka z 9
  • 2
  • 3
  • 7
  • 8
  • 9