Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Sneh

Sneh

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

To bolo vykrúcačiek a prevracania očí, keď sa k nám blížila babička s metličkou a miskou, v ktorom boli pripravené vaječné bielky so štipkou soli. Išla sa robiť bublanina. Babička vždy miešala vajíčka s cukrom a my sme zasa šľahali sneh.

Pukotavé slnko Sardínie

Pukotavé slnko Sardínie

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako pozlátený kotúč s čudnými vráskami a krátermi. Je veľký asi ako LP platňa a keď ho držíme v ruke, máme pocit, akoby to bola prehistorická maketa mesiaca, s ktorou kedysi pračlovek v jaskyni vyučoval predmet nočná obloha. Pane carasau.

Egyptský vankúšik

Egyptský vankúšik

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malá penová hubka, veľká približne ako palec. Nemôže chýbať ani v jednej hollywoodskej rodinnej komédii. Ikonická americká cukrovinka, ktorú Európania berú s veľkou rezervou. A pritom ju práve oni skultivovali a poslali do nového sveta na skusy. Marshmallow (máršmelou).

Elitný svinčík

Elitný svinčík

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Začína sa sezóna špargle a holandskej omáčky. Žĺtka idú na dračku, míňajú sa jedno za druhým a bielka zostávajú v chladničke celkom na ocot. Vyvstáva naliehavá otázka, čo s nimi. Je tu, našťastie, jeden čarovný recept. Volá sa Eton mess. (čítame: ítn mes)

Rozdeľuj a panuj!

Rozdeľuj a panuj!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Bez neho si nevieme predstaviť thajskú, vietnamskú, indickú či mexickú kuchyňu. Jeho ploché lístky s typickou citrusovo-anízovou chuťou si počas tisícročí opantali doslova celý svet. A keď nie lístky, tak potom určite jeho plody – nenápadné voňavé guľôčky koriandra.

Korenie chudobných

Korenie chudobných

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malinká roztomilá bylinka. Dva zelené lístočky pripnuté k podlhovastej stonke tenkej ako nitka. Kedysi z núdze cnosť, skromná prísada do receptúr starých materí, dnes kráľovná večerných tabúľ reštaurácií, čo vyznávajú škandinávsku jednoduchosť a čistú prírodnú chuť. Žerucha.

Indiánska nátierka

Indiánska nátierka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Pred Nežnou revolúciou ho tu poznal len málokto. A keď k nám konečne prišlo, všetci sa čudovali, čo je to za čudo. Reakcie okamžite rozčesli konzumentov na dva nezmieriteľné tábory. Na tých, čo arašidové maslo zbožňujú a na tých druhých.

Krvavý láskavec

Krvavý láskavec

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé béžové semienka, učupené v priehľadných vreckách na poličkách bio obchodov hneď vedľa quinoy a chia. V posledných rokoch sa o nich hovorí ako o plodine budúcnosti. Treba však povedať, že ani jeho minulosť sa nenechá zahanbiť. Amarant.

Biele slnko

Biele slnko

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Z diaľky vyzerá ako veľký ozdobný porcelánový tanier, zblízka sa mení na biely hebučký koláč pokrytý jemným chmýrím. Keď sme na dotyk, vonia po hubách a ušľachtilej plesni. Kotúč koncentrovanej smotanovej chuti schovávajúcej sa pod pevným hermelínovým kožúškom. Brie (čítame brí).

Čo ste čakali

Čo ste čakali

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Koláč jedna báseň. Ľahulinký vanilkový vánok v kocke. Nadýchaný, tvarovo minimalistický. Taká naša rakúsko-uhorská pagoda. Kombinuje slané a sladké, krémové a chrumkavé, že sa z toho točí hlava a zahmlieva sa pred očami už len pri pomyslení naň. Krémeš.

  • 1
  • 1. stránka z 7
  • 2
  • 3
  • 5
  • 6
  • 7