Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Zemiaky dediča trónu

Zemiaky dediča trónu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Pristanú pred vami na stole najčastejšie ako príloha. Napokon, tak aj boli vymyslené. No po chvíľke sa pristihnete, že ich jete s oveľa väčšou chuťou a nadšením ako jedlo, ktoré majú sprevádzať. Gratin pommes de terre dauphinoise alebo gratinované zemiaky.

Slivkový lekvár - jesenná nostalgia

Slivkový lekvár - jesenná nostalgia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vôňa, ktorá počas dvadsiateho storočia celkom vymizla. Niektorí si ju ešte pamätajú, ako sa vznášala skrehnutou krajinou vždy v septembri pri zbere sliviek. Hutná, horká, sladkastá. Ako ten najvzácnejší luxusný parfum. Volala ľudí do záhrad rozprávať si príbehy a miešať slivkový lekvár.

Búrlivé víno

Búrlivé víno

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Človek sa prechádza jesenným trhom a tej vôni sa nedá vyhnúť. A keby len vôni. Okolo miesta, z ktorého vychádza, sa rozlieha pobavená vrava rozjarených ľudí užívajúcich si babie leto. V rukách držia starodávne ľudové prosecco vinobrania – krásny okrový burčiak.

Predok

Predok

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Pôsobí nenápadne, ba až skromne. Nič nápadného a frivolného. Je to evidentné: vie, čo všetko znamená, čo má za sebou, kde má korene, nepotrebuje sa predvádzať. Čaká, kedy si ho dáte do úst a zabudnete na všetkých jeho potomkov. Chačapuri.

Worcesterská omáčka, zázrak z pivnice

Worcesterská omáčka, zázrak z pivnice

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Hovie si na poličke pri rôznych koreninách, hneď vedľa sójovej omáčky či maggi a čaká na svoju príležitosť. Napokon na ňu príde rad, zvyčajne keď sa korení mäso. Všetci ju poznáme, no nevieme jej prísť na meno: worcesterská omáčka.

Majoránka, bylinka šťastia

Majoránka, bylinka šťastia

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Mohla by sa volať našou národnou bylinkou či korením. Priplichtí sa takmer do každého nášho prívarku, polievky, pečeného mäsa, fašírok, dokonca do klobás, jaterníc a nájdeme ju neraz aj v slanom pečive. Nikde nesmie chýbať: čerstvá, no najčastejšie sušená majoránka.

Mäta - lístky chladnej nymfy

Mäta - lístky chladnej nymfy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jej chuť a vôňa nás sprevádzajú všade. Vyvoláva v nás pocity sviežosti a čistoty, v hlave sa nám spúšťajú príjemné predstavy spojené s oddychom a relaxom, zrazu sa nám kráča ľahko a podvedome sa usmievame. Vie byť ostrá, ale aj sladká. Mäta.

Burek - z Ríma až do Istanbulu

Burek - z Ríma až do Istanbulu

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Stretávame sa s ním skoro na každom rohu, pokiaľ naše kroky vedú cez Balkán, východné Stredomorie, Turecko, Kaukaz či Blízky východ. Všade na nás mávajú stánky s jednoduchým občerstvením: v jemnom ceste prekladané či zabalené dusené mäso či syr. Burek.

Baba ganúš dokáže zvnútra schladiť a upokojiť naše útroby

Baba ganúš dokáže zvnútra schladiť a upokojiť naše útroby

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Keď človek zablúdi do teritórií starej Levanty, čiže juhovýchodného pobrežia Stredozemného mora, a oblastí Blízkeho východu, určite naň natrafí. Zjaví sa v podobe rýchlych raňajok – obyčajnej nátierky na chlieb alebo studeného predkrmu pred hlavným chodom: baba ganúš.

Maraschino - čerešnička na torte

Maraschino - čerešnička na torte

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Ste s priateľmi v Chorvátsku po výdatnej večeri, ktorej kraľovali morské potvory. Na záver vám ponúknu rakiju, orechovicu či travaricu. Lenže vy ste v okolí Zadaru a viete, že ak sa chcete cítiť ozaj kráľovsky, je len jedna voľba: Maraschino (čítame maraskíno).