Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Poslanci zvolili nového generálneho prokurátora - Maroša Žilinku.

.dobré jedlo
Indická datľa

Indická datľa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V obchode s exotickými potravinami nevyzerajú jeho struky dvakrát vábne. Pripomínajú poriadne prerastenú tropickú húsenicu, ktorá stvrdla v prachu. Alebo ešte v niečom horšom. Ľudia, ktorí ho nepoznajú, od neho s odporom bočia. A pritom ide o jednu zo základných kuchynských ingrediencií. Tamarind.

Rasca z Ríma. Je všade tam, kde sa očakáva veľká alchýmia chutí

Rasca z Ríma. Je všade tam, kde sa očakáva veľká alchýmia chutí

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Je trochu menšia ako naša klasická rasca a nezriedka na jej podlhovastom tele ešte zachytíme zvyšky vláskov z jej okolíka. No čo sa týka chuti, je korenistejšia a okrem výraznej zemitej tóniny na jazyk prináša aj závan citrusov – rímsky kmín.

Kokosový cukor. Na výslnie cukrových náhrad prišiel s uchvacujúcim príbehom

Kokosový cukor. Na výslnie cukrových náhrad prišiel s uchvacujúcim príbehom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako hnedý cukor, len je na pohľad o čosi jemnejší. Dá sa kúpiť aj v podobe malých homolí – presne tak, ako ho, povedzme na Srí Lanke, vidíme na dedinských trhoch. Je v chuti trošku jemnejší a vonia karamelom. Kokosový cukor.

Patrí medzi veľmi staré výmysly. Ako mohlo niekomu napadnúť niečo také ako tarhoňa

Patrí medzi veľmi staré výmysly. Ako mohlo niekomu napadnúť niečo také ako tarhoňa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé biele a béžové kocôčky alebo podlhovasté slzičky, ktoré sa tmolia na kraji taniera v školskej jedálni. Zvyčajne sa podávali k dusenej hovädzine či pečeni. K tomu obligátna kyslá uhorka. Kedysi nehodná povšimnutia, dnes sa vracia do reštaurácií a bistier vo veľkom štýle: tarhoňa.

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

Prirovnávajú ju k francúzskej galetke či talianskej pizze. Čo je japonská palacinka Okonomijaki?

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Vyzerá ako baretka, na ktorú niekto v poslednej chvíli naniesol károvaný vzor. Inde zas pripomína čudnú hubu, čo sa dvíha spod ihličia kapusty a vôbec nevyzerá ako jedlá. No stačí zobrať paličky, odtrhnúť kúsok, ochutnať a človek je stratený. Okonomijaki.

Bol raz jeden strapec. Kedysi patrili hrozienka medzi to najvzácnejšie, čo sa do Európy dovážalo.

Bol raz jeden strapec. Kedysi patrili hrozienka medzi to najvzácnejšie, čo sa do Európy dovážalo.

.jozef Koleják .spoločnosť .dobré jedlo

Sú takou bežnou a ľahko dostupnou súčasťou koláčov, dezertov, pudingov či plniek, že ich považujeme za samozrejmosť. Pričom kedysi boli nielen vysoko cenenou odmenou, ale niekde doslova platidlom. A vďaka tomu sa dostali aj do ustálených slovných spojení – hrozienka.

Kedysi nápoj Keltov a Vikingov. Dnes je z neho hipsterská hviezda

Kedysi nápoj Keltov a Vikingov. Dnes je z neho hipsterská hviezda

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V Británii nikdy nezmizol z ponuky barov. Popri pivách rôzneho druhu vždy bolo v ponuke na dvoch-troch pípach aj toto jablčné perlivé víno s pohnutou históriou. Ešte pred takými dvadsiatimi rokmi si na naň na kontinente málokto spomenul. Dnes je z neho hipsterská hviezda. Cider.

Nugát. Striedma cukrovinka zo Stredomoria s exotickým a hriešnym nábojom

Nugát. Striedma cukrovinka zo Stredomoria s exotickým a hriešnym nábojom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Býva v bonbónoch, v tabuľkách plnených čokolád, v zákuskoch, dezertoch. Prosto všade je doma a len čaká na to, keď pod náporom nášho jazyka vykĺzne zo svojho príbytku, ohreje sa v našej ústnej dutine a rozuteká sa tam do všetkých kútov: nugát.

Tortilla: Základná potravina pre amerických astronautov

Tortilla: Základná potravina pre amerických astronautov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé utešené koliesko, nie väčšie ako naša dlaň. Ak je pripravené z kukurice, je krásne drapľavé, nadýchané a v chuti akési sýtejšie a sladšie ako jeho verzia z pšeničnej múky. Tá je zase oproti nemu omnoho väčšia a ohybnejšia. Tortilla.

Likér leštidlo

Likér leštidlo

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Kľúčová prísada mnohých omáčok a marinád japonskej kuchyne. Aj vďaka nej má kulinárske umenie z tohto kraja sveta všade taký cveng. Na pohľad nič zaujímavé a svetoborné: priesvitná tekutina pripomínajúca redší sirup, nevýrazná sladkokyslá chuť aj vôňa. A pritom zázrak. Mirin.