Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Dobré jedlo: Prasiatko pre Nera

Dobré jedlo: Prasiatko pre Nera

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.07.2025

Nemôžeme ju minúť, ak nazrieme do akéhokoľvek talianskeho mäsiarstva. Vyníma sa v predných radoch, krásne zrolovaná, s jemnou a chrumkavou kôrkou. Možno je už aj narezaná, aby človek videl, ako bohato je korenená. Talianska starodávna delikatesa: porchetta.

Dobré jedlo: Bitka o spálený krém

Dobré jedlo: Bitka o spálený krém

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.07.2025

Prinesú ho na podnose v malej, akurátnej nádobke. Každý, komu takto pristane pod nosom, sa jemne zachveje vzrušením. Nastáva totiž malý rituál. Pri podnose je dezertná lyžička, tá sa zodvihne a buchne sa ňou po tvrdej kôrke. Puk! Crème brûlée.

Dobré jedlo: Detstvo v hrsti

Dobré jedlo: Detstvo v hrsti

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 20.06.2025

Pestrofarebné cukrovinky, ktoré neoddeliteľne patria k nášmu detstvu. Sú malé, v apartnej hranatej krabičke a vždy naporúdzi. Na povrchu chrumkavé, vo vnútri vláčne a čokoládové. Ikonické cukríky prvej republiky a Československa. Každý ich pozná pod jedným menom – lentilky.

Dobré jedlo: Nákyp nákypov

Dobré jedlo: Nákyp nákypov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.06.2025

Rozdelil našu spoločnosť viac ako nástup sociálnych sietí či celosvetového očarenia narcistickými klaunmi. Už len keď ho niekto spomenie, polovica tvárí zbledne, polovica sa zasníva. Nikdy nič medzi tým. Téma, pri ktorej je nutné sa okamžite vyhraniť: ryžový nákyp.

Dobré jedlo: Octíček

Dobré jedlo: Octíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 06.06.2025

Máme pred sebou chrumkavý listový šalát, na ňom spôsobne nakrájané paradajky, prúžky cibuľky či kolieska uhorky alebo papriky. Všetko sa to vyvaľuje v ligotavom kúpeli, ktorý kompozícii dáva jemný zlatistý nádych. Na celom svete ho volajú po francúzsky – vinaigrette.

Dobré jedlo: Nasoliť daniarom (bagna cauda)

Dobré jedlo: Nasoliť daniarom (bagna cauda)

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 30.05.2025

Najlepšie veci vznikajú pri spolupráci. Keď si za jeden stôl sadne talianska a francúzska kuchyňa alebo si aspoň začnú pri tom kuchynskom stole pomáhať, vznikne jednoducho báseň. Tá dnešná bude o lete a volá sa bagna cauda (čítame baňa kauda).

Dobré jedlo: Sicília s britským srdcom

Dobré jedlo: Sicília s britským srdcom

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.05.2025

Pravidelne ju nachádzame v rôznych receptoch, podlieva sa ňou, nechávajú sa ňou nasiaknuť piškóty. V dvoch celosvetovo známych klasikách by dokonca nemala chýbať, inak je to hriech. To, čo pre Portugalsko znamená portské, pre Taliansko je marsala.

Dobré jedlo: Vojna snobov

Dobré jedlo: Vojna snobov

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.05.2025

Skúsený a pravidelný kuchár ho drží v ruke pomerne často, dokonca tak často, že ho nevníma ako niečo výnimočné či niečo, čo by si zaslúžilo bližšiu pozornosť. A pritom sa okolo neho rozpútali tie najostrejšie kuchárske vojny. Lis na cesnak.

Dobré jedlo: Čierna labka

Dobré jedlo: Čierna labka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.05.2025

Spomína sa ako mimoriadna delikatesa už od rímskych čias a studeným misám či priamo mäsovým lahôdkam kraľuje dodnes. Okrem mimoriadnej chuti je to aj vďaka pútavej prezentácii. Na špeciálnom zariadení upevnená bravčová noha a pri nej dlhý ostrý nôž. Jamón ibérico.

Dobré jedlo: Zakrútená jar

Dobré jedlo: Zakrútená jar

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 25.04.2025

V juhovýchodnej Ázii sa im nedá vyhnúť. Môže sa človek snažiť, koľko chce, vždy na ne narazí. Zvláštne v sezamovom oleji vypražené kukly, ktoré čakajú na stoloch v hoteloch ako predkrm či naskladané v pyramídach v pouličných stánkoch. Jarné rolky.