Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Dobré jedlo: Ligot z Havaja

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Každý ju už raz jedol či zazrel v obchode. Možno nevedel presne, o čo ide, no ak sa nejaké jedlo označilo ako ázijské, bolo grilované, lesklé a chutilo trošku medovo či karamelovo, môžeme sa staviť, že to bolo práve vďaka omáčke teriyaki.

Dobré jedlo: Ligot z Havaja getty images Keď sa hovorí o typickej chuti ázijských jedál, tak chuť omáčky teriyaki sa stala pre ázijskú kuchyňu referenčnou.

dá sa povedať, že ovládla všetky možné ázijské rýchle občerstvenia po celom svete. Ľudia si ju nadšene objednávajú predovšetkým v podobe na ryži spôsobne uložených naleštených a nakrájaných ugrilovaných kuracích pŕs posypaných sezamom a čerstvo nakrájanou mladou cibuľkou – takzvaného teriyaki kuraťa. 

Mnohí si myslia, že ide o typické japonské jedlo, no v Japonsku by ho v tejto podobe márne hľadali. Teriyaki síce je japonské slovo, no to, čo dnes pod týmto názvom vnímame, nevzniklo v Japonsku. „Tak kde potom?“ pýta sa určite zvedavý čitateľ. Odpoveď nie je jednoduchá, pretože omáčka teriyaki je taká chutná a mimoriadne obľúbená, že sa o jej pôvod bije niekoľko miest na zemi a je to bitka naozaj neúprosná. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite