Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Lumièrovci považovali svoj vynález za kratochvíľu, nakoniec zmenil zábavný priemysel

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

Bratia Lumièrovci sa pred takmer 130 rokmi zapísali do dejín filmovej tvorby. Nehovoríme však o premietaní prvého filmu, ale o patentovaní ich vynálezu, ktorý pri tom zohral významnú úlohu. Auguste a Louis si 13. februára 1895 dali patentovať kinematograf.

Lumièrovci považovali svoj vynález za kratochvíľu, nakoniec zmenil zábavný priemysel wikipedia

je to zariadenie, prostredníctvom ktorého sa dajú natáčať, kopírovať a premietať filmy. Kinematograf v sebe spájal kameru i premietačku. Bol založený na princípe rýchleho striedania fotografií vytvorených hneď za sebou, ktoré vo výsledku vytvorili jednoduchú animáciu.

Tento princíp poznáme od detstva. Vtedy sme si kreslili do zošitov rôzne scény, pričom na jednej strane bol jeden obrázok a na každom ďalšom liste papiera bol zachytený pohyb o čosi neskôr. Keď sme si rýchlo listovali stranami zápisníka, obrázky vytvorili efekt pohybu – napríklad kráčajúceho človeka, padajúceho predmetu či letiaceho lietadla.

Prístroj Lumièrovcov nemal zmeniť zábavný priemysel, jeho využitie si vedeli predstaviť aj pri vedeckom bádaní. Nakoniec si našiel uplatnenie v odvetví, v ktorom sa súrodenci pohybovali od detstva. V čase, keď vdýchli život obrázkom, mali obaja po tridsiatke.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite