Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Eric Clapton má problém

.peter Bálik .kultúra .kultúra

Mal to byť jeho nový album, ktorý mal pútať pozornosť. Nakoniec Erica Claptona pre jeho názory na pandémiu opúšťajú jeho fanúšikovia.

Eric Clapton má problém KEVIN WINTER/GETTY IMAGES Gitarista a spevák Eric Clapton na koncerte v kalifornskom Inglewoode v roku 2017.

stačí zavrieť oči a Erica Claptona máte vo svojej obývačke. Takto znie je jeho najnovší album The Lady in The Balcony, ktorý je záznamom živého vystúpenia jeho trojčlennej skupiny v anglickom klube. Akustická nahrávka je vlastne voľným pokračovaní jeho skvelého Unplugged, no od svojho slávneho predchodcu sa odlišuje tým, že je oveľa menej uhladená, a tým pádom znie intímnejšie, akoby vám tento skvelý anglický spevák a gitarista hral priamo do ucha. Bohužiaľ, pred pandémiou by táto nahrávka, ktorá vznikla počas pandémie, takže bez obecenstva, bola udalosťou číslo jeden. No keďže 76-ročný Eric Clapton sa medzičasom stal jednou z hlavných postáv antivaxerskej scény,  mnoho jeho verných fanúšikov si ho do svojich domovov tak skoro nepustí.

Tí sa dnes pýtajú, ako sa to mohlo stať, že tento fenomenálny gitarista, ktorý sa nijako politicky neprejavoval, bol slušniakom s anglickým džentlmenským správaním, zrazu otočil list a začal šíriť antisystémové názory a spájať sa s radikálnymi politikmi a aktivistami? Čo sa stalo Ericovi Claptonovi? To je otázka, ktorú si dnes kladú svetové médiá, ale nikto nevie správnu odpoveď. Spevák sa úplne odmlčal a komunikuje už len s tými, ktorí ho len utvrdzujú v jeho pravde. Časopis Rolling Stone napísal článok, že za tým môže byť pokrivený charakter latentného rasistu, čo sa ukázalo ako absolútny nezmysel. Washington Post zas spravil rozhovory s jeho priateľmi a blízkymi hudobníkmi, aby prišiel na korene tohto problému, no podarilo ich odhaliť len sčasti.

hudba je moja spása

Eric Clapton poskytol v júni 2021 antivaxerskej scéne rozhovor, v ktorom poskytol svoj pohľad na pandémiu. Podľa neho už od začiatku bol podozrievavý voči krokom britskej vlády, no najviac ho škrelo, že nemôže hrať. Hudba je jeho život a hlavne hudba bola vždy jeho spása. Eric Clapton pôsobí na staré kolená uhladeným dojmom, no kto si prečítal jeho skvelú autobiografiu alebo videl dokumentárny film Life in 12 Bars o jeho živote, vie, že si prešiel peklom. Málokto by si obul jeho topánky. Napriek tomu, že  má za sebou impozantnú kariéru. Hral v Yardbids, potom v Cream a Blind Faith, nahral fantastický album Layla and Other Assorted Songs s Derek and The Dominoes, a potom sa vydal na úspešnú sólovú dráhu, no medzi týmito míľnikmi rockovej histórie striedal jedno utrpenie za druhým. V detstve ho odvrhla jeho vlastná matka, z čoho neskôr pramenili jeho ďalšie problémy. Nedostatok lásky mu v jeho živote nahradila hudba. Objavil gitaru a s ňou staré platne bluesových majstrov, ktorých sa snažil napodobňovať, až kým si techniku neosvojil natoľko, že stala súčasťou jeho DNA.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite