Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Rewind: Radiohead, Nick Cave a Abba

.peter Bálik .rudi Rus .róbert Pospiš .kultúra

Dnes si dáme ochutnávku z kuchyne majstrov. Radiohead sa vrátili k ich elektronickým albumom, ktoré zmenili smer ich kariéry. Nick Cave zostavil druhú kolekciu jeho raritných nahrávok, siahajúcu až do jeho poslednej tvorby. Abba sa po takmer štyridsiatych rokoch zázračne vrátili s novým albumom.

Rewind: Radiohead, Nick Cave a Abba

radiohead: Kid A Mnesia (XL Recordings)

Priznám sa, že aj ja som bol jeden z tých kritikov, ktorým sa nepáčil ich vtedy nový album Kid A. Po ich úžasnej radovke Ok Computer, ktorú  aj dnes možno považovať za akési veľdielo popmusic 90. rokov, som absolútne nečakal, že Radiohead so schopnosťami napísať originálne piesne, sa svojmu remeslu otočia chrbtom a prídu s hudbou, ktorá sa v tom čase ani nedala presne opísať. Nerozumel som tomu a ich novú tvár som ocenil až po rokoch. Kid A bola výsostne experimentálna nahrávka, ktorá  pesničky pripomínala len okrajovo a vyrážala k smerom k elektronike, avantgarde a elektroakustickej hudbe. Tento dojem mierne napravil ďalší album Amnesia, no Radiohead si už vytrvalo kráčali svojou cestou, kde ich staré ja nemalo veľa miesta. Dnes vieme, že si skupina týmito dvomi nahrávkami predĺžila svoju životnosť. Šoubiznisový kolotoč, v ktorom sa v 90. rokoch ocitli, ich dostal do úzkych a takmer sa rozpadli. Obrátili sa mu chrbtom a čo viac, výsledkom hľadania nového zvuku bola hudba, ktorá nakoniec predznamenala svoju dobu – hranice medzi elektronikou a akustickými nástrojmi sa časom úplne rozplynuli v tvorbe neskorších skupín a jednotlivcov.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite