Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Rokenrol je mocný

Rokenrol je mocný

.peter Bálik .kultúra .rozhovor 07.05.2018

Svoj život zasvätil boju proti rasizmu v USA. Dodnes sa stretáva s členmi Ku Klux Klanu a diskutuje s nimi o ich názoroch, no stále tvrdí, že najväčším liekom proti rasovým predsudkom je hudba. Hudobník a aktivista Daryl Davis.

.týždeň

Minirecenzie 19/2018

.kultúra .minirecenzie 07.05.2018

KNIHA Fedor Gál: Krédo ● DIVADLO Med a prach: eu.genus//dobrý.rod ● HUDBA Goat Girl: Goat Girl ●

.týždeň

Operné vášne a krásny spev

.michaela Mojžišová .kultúra .opera 07.05.2018

Banskobystrická opera sa nikdy nebála siahnuť po málo známych dielach, hoci jej ich uvedenie nezaručovalo plnú sálu. Najnovšia inscenácia opery La Gioconda sa však zdá odsúdená na divácky úspech.

Dobré mesto sa usadí v hlave

Dobré mesto sa usadí v hlave

.denisa Gdovinová .kultúra .knižnica 07.05.2018

Aj takto charakterizuje ideálne mesto kniha, ktorá má predstaviť víziu modernej Bratislavy. Podľa nej v dobrom meste už „po krátkej prechádzke vieme pochopiť základnú konštrukciu, cítime sa bezpečne a chceme poznať viac“.

Unikátna výstava: Po moderne

Unikátna výstava: Po moderne

.milan Kolcun .kultúra .hlas východu 07.05.2018

Aj takmer 30 rokov po Nežnej revolúcii u niektorých pretrváva názor, že všetko, čo sa za socializmu robilo v umení, bolo zlé, škaredé alebo prudko ideologické. Tento názor presvedčivo vyvracia aktuálna výstava vo Východoslovenskej galérii, aká tu ešte nebola.

Takýto ostrov si prosím pravidelne

Takýto ostrov si prosím pravidelne

.filip Olšovský .kultúra 02.05.2018

Dovediete sem kamaráta z cudziny a ten vás zaskočí otázkou na súčasnú slovenskú hudobnú scénu. Trochu zazmätkujete, pustíte mu FM_ko alebo ho pozvete na Pohodu. S riešením nebudete spokojný, no poviete si, že lepšiu možnosť ste nemali. Už to však neplatí.

Dušan Hanák: Film 322 bol mojou rozlúčkou so slobodou
5:11

Dušan Hanák: Film 322 bol mojou rozlúčkou so slobodou

.daniel Klembara .kultúra 01.05.2018

Slovenskému režisérovi Dušanovi Hanákovi, čerstvému osemdesiatnikovi, sa splnilo jeho želanie vidieť svoj film 322 ešte aspoň raz na veľkom plátne. Aké emócie v ňom jeho dielo po toľkých rokoch vyvolalo a čo ho na vývoji slovenského filmu mrzí najviac?

Multižánrový festival ArtWife predstaví inšpiratívne ženské osobnosti

Multižánrový festival ArtWife predstaví inšpiratívne ženské osobnosti

.alica P. Antášová .jana M. Hanzelová .kultúra 30.04.2018

Kultúrne centrum Diera do sveta v Liptovskom Mikuláši 3. až 5. mája ponúkne unikátnu koncentráciu inšpiratívnych a talentovaných ženských umelkýň.

Cesta k temnému srdci devótnosti

Cesta k temnému srdci devótnosti

.ondřej Štindl .kultúra .seriál 30.04.2018

Soudobá televize příběhy potřebuje a přeje jim. Pro autory s ambicí vyprávět o něčem prostřednictvím příběhu obrazem a zvukem je dnes oproti filmu preferované médium, které umožňuje – jistě jen v těch nejlepších případech – pracovat na ploše až románové a dosáhnout přitom i odpovídající hloubky.

Keď kurtizána vstane z hrobu

Keď kurtizána vstane z hrobu

.marína Gálisová .kultúra .knižnica 30.04.2018

Román Eku Kurniawana Krása bolí je prvým dielom indonézskej literatúry, ktoré bolo kedy nominované na literárnu cenu Man Booker Prize. V slovenčine táto magická sága prichádza pred čitateľa, ktorému je miesto jej zrodu nesmierne vzdialené. Má mu čo ponúknuť?