Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.téma
Poprava rumunskej korupcie – Veľké ryby nie sú všetko

Poprava rumunskej korupcie – Veľké ryby nie sú všetko

.filip Olšovský .michal Magušin .časopis .téma 19.11.2016

O rumunskom boji s korupciou sa toho v posledných mesiacoch popísalo veľa. Za mrežami sú veľkí politickí hráči a Národný protikorupčný úrad (DNA) postupne obviňuje ďalších. Má však lov vysokopostavených ľudí vplyv aj na morálku celej spoločnosti? Klesla v Rumunsku korupcia?

Poprava rumunskej korupcie – Mentalita Rumunov sa mení

Poprava rumunskej korupcie – Mentalita Rumunov sa mení

.michal Magušin .filip Olšovský .časopis .téma 19.11.2016

Hovoria o nej, že je najmocnejšou ženou Rumunska. Dostala do väzenia bývalého premiéra a krátko pred voľbami leží v zuboch veľkej časti politickej scény. Napriek tomu si vyhradí dve hodiny na rozhovor s novinármi z cudziny a pri fotení bez problémov zapózuje s loptou. Šéfka rumunského Národného protikorupčného úradu (DNA) Laura Kövesi.

Americké voľby: Robme to už inak

Americké voľby: Robme to už inak

.david Brooks .časopis .téma 12.11.2016

Ak by som mal zosumarizovať americké prezidentské voľby 2016 v jedinej vete, povedal by som, že sme zažili sociologickú revolúciu, morálne varovanie a politickú výzvu.

Americké voľby: Trump môže veľa dokázať

Americké voľby: Trump môže veľa dokázať

.daniel Henninger .časopis .téma 12.11.2016

Donald Trump vyhral. A čo teraz? Ak chceme nájsť odpoveď na túto otázku, nič nie je dôležitejšie, ako sa pozrieť na svet realisticky a oddeliť fakty od obrovskej kopy fikcie.

Americké voľby: Veľké odhalenie roku 2016

Americké voľby: Veľké odhalenie roku 2016

.bret Stephens .časopis .téma 12.11.2016

Jedného dňa sa ma možno môj potomok opýta, čo som si zapamätal z príšerných prezidentských volieb roku 2016. Odpoviem: Bolo to veľké odhalenie.

Americké voľby: Svet podľa Trumpa

Americké voľby: Svet podľa Trumpa

.marína Gálisová .časopis .téma 12.11.2016

Donald Trump je od minulého týždňa americkým prezidentom. Čo to znamená pre USA a pre svet? Bude to taká katastrofa, ako by sa dalo súdiť podľa jeho kampane?

.týždeň

Darované mesto

.michal Novota .časopis .téma 06.11.2016

Už niekoľko rokov sa vždy 1. novembra popoludní niekoľko Bratislavčanov pozvaných Petržalským okrášľovacím spolkom (kam patrí aj autor) zíde na malom vojenskom cintoríne v bratislavských Kopčanoch. Skromná dušičková spomienka na vojakov tam pochovaných hovorí o identite Bratislavy viac, ako by ste čakali.

Martin M. Šimečka: V Bratislave zažívam šok z priestoru

Martin M. Šimečka: V Bratislave zažívam šok z priestoru

.andrej Bán .časopis .téma 06.11.2016

Rozhovor s publicistom a spisovateľom Martinom Šimečkom o živote v Bratislave, o verejnom priestore a o polemike, ktorú v septembri vyvolal jeho článok pre Denník N.

Téma: Bratislava, láska moja

Téma: Bratislava, láska moja

.andrej Bán .časopis .téma 05.11.2016

Čo tvorí identitu hlavného mesta? Budovy a verejný priestor alebo skôr pulzujúci život? Do tejto nekonečnej debaty nedávno razantne vstúpili Martin M. Šimečka a Michal Hvorecký, neskôr aj iní intelektuáli a množstvo ich čitateľov. Prináša to niekoľko dobrých aj zlých správ.

Téma: D alebo H?

Téma: D alebo H?

.marína Gálisová .časopis .téma 30.10.2016

Kto sa stane prezidentom Spojených štátov amerických? Pokúsime sa to odhadnúť. No bez ohľadu na to, kto zvíťazí, tieto voľby vojdú do dejín.