Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.téma
Študentská esej 2024: Čo ma robí slobodnou?

Študentská esej 2024: Čo ma robí slobodnou?

.viktória Juhásová .spoločnosť .téma 10.01.2025

Patrím k mladým ľuďom označovaným ako generácia Z, ktorá je považovaná za doteraz technicky najvyspelejšiu generáciu. V priebehu niekoľkých sekúnd dokážeme vyhľadať veľké množstvo informácií, sme jazykovo zdatní, scestovaní, otvorení všetkému novému a výzvam, ktoré život prináša. Internet a sociálne siete sú našou každodennou súčasťou a často svoj život mnohí z nás žijú práve tam. Aj informácie o udalostiach Nežnej revolúcie si dokážeme rýchlo vyhľadať.

.mladí: Sme vraj infantilná generácia...

.mladí: Sme vraj infantilná generácia...

.milo Hasala .mladi .téma 10.01.2025

Prichádzajúca generácia je nedospelá, znie naratív, ktorý spochybňuje zrelosť a vyspelosť mladých ľudí v celom svete. Iste, nájdeme mnoho vecných argumentov, ktoré toto stanovisko potvrdzujú či, naopak, vyvracajú a relativizujú. No na mňa ako dospievajúceho človeka z tejto témy dýcha najmä jedno – obvyklá nedôvera starších voči novej dobe.

Sociológ Michal Vašečka: Čo je to za generácia

Sociológ Michal Vašečka: Čo je to za generácia

.martin Mojžiš .rozhovory .téma 10.01.2025

Pri rozmýšľaní o komplikovaných spoločenských javoch môže človek ľahko spadnúť do pasce anekdotických argumentov. Prevenciou môže byť konzultácia so sociológom, ktorý okrem anekdotických príbehov pozná aj čísla, rozumie im a vie čítať príbehy, ktoré tie čísla rozprávajú. Napríklad s Michalom Vašečkom.

The Economist: Bráni západná kultúra ľuďom v dospievaní?

The Economist: Bráni západná kultúra ľuďom v dospievaní?

.the Economist .the economist .téma 10.01.2025

Starší šéf opravoval mladšiu zamestnankyňu: „V slove ‚hamster‘ (škrečok) nie je žiadne ‚P‘.“ „Ale ja to takto píšem,“ namietla. Šéf navrhol pozrieť sa do slovníka. Niečo vyše 20-ročná zamestnankyňa zavolala svojej matke, zapla hlasitý odposluch a so slzami v očiach na ňu naliehala, aby povedala jej šéfovi, že nemá byť taký zlý.

Novinár Aleksander Kaczorowski: Vlna populizmu sa môže rozbiť aj o Trumpa

Novinár Aleksander Kaczorowski: Vlna populizmu sa môže rozbiť aj o Trumpa

.marína Gálisová .rozhovory .téma 03.01.2025

Poľský novinár Aleksander Kaczorowski v rozhovore pre .týždeň hovorí o štátnikoch, o rozpadnutej V4, ale aj o skúške Donaldom Trumpom, z ktorej môže Európska únia vyjsť lepšie, než by kto teraz očakával – no musí si uvedomiť, čo chce a čo znamená.

Bude to ťažký rok

Bude to ťažký rok

.martin Mojžiš .názory .téma 03.01.2025

Rok 2024 vrchovato naplnil obavy tých z nás, ktorí chcú žiť v slobodnej krajine a uvedomujú si, že pre tú slobodu je mimoriadne dôležité, aby nás naši partneri mohli považovať za spoľahlivú súčasť západných politických, ekonomických a bezpečnostných štruktúr. Aký bude z tohto hľadiska rok 2025?

Peter Zajac: Sme v prelomovom období, bojujeme o všetko

Peter Zajac: Sme v prelomovom období, bojujeme o všetko

.štefan Hríb .rozhovory .téma 03.01.2025

Slovensko čelí životným otázkam. Tá hlavná je, kam patríme ako krajina. Sme súčasťou Západu? Môžeme prepadnúť do sféry ruského vplyvu? Potrebujeme nový jazyk a nové činy, aby sme čelili novým hrozbám? Hovorí Peter Zajac, muž Novembra a neochvejný zástanca slobody.

Gálisová, Mojžiš, Hríb: Ako sme 20 rokov robili noviny a čo všetko sme pri tom zažili

Gálisová, Mojžiš, Hríb: Ako sme 20 rokov robili noviny a čo všetko sme pri tom zažili

.štefan Hríb .rozhovory .téma 13.12.2024

Marína Gálisová, Martin Mojžiš, Štefan Hríb diskutujú o tom, prečo už 20 rokov robíme .týždeň a čo si myslíme o dnešnom Slovensku.

Martin Huba: Toto je spiknutie priemeru a podpriemeru

Martin Huba: Toto je spiknutie priemeru a podpriemeru

.štefan Hríb .rozhovory .téma 13.12.2024

Rok 2024, ktorý sa končí, sme zažívali ako veľmi dramatický, Slovensko aj svet ho tak vnímali a my o ňom .pod lampou hovoríme s dramatickým umelcom Martinom Hubom. O divadle a spoločnosti, kultúre a kultivovanosti, a hlavne o tom, či máme nádej.

Martin Mojžiš: Môžu byť všetci hlupáci?

Martin Mojžiš: Môžu byť všetci hlupáci?

.martin Mojžiš .názory .téma 06.12.2024

Vždy som patril k tým, ktorí považovali voličov Vladimíra Mečiara alebo Roberta Fica za ľudí buď zlých, alebo hlúpych. Názor, že aj k týmto ľuďom treba pristupovať so skutočnou empatiou, som považoval za pomýlený. Dnes sa mi začína zdať, že som sa mýlil.