Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.téma
František Mikloško: Po novele ústavy nás čaká veľký zápas

František Mikloško: Po novele ústavy nás čaká veľký zápas

.štefan Hríb .rozhovory .téma 03.10.2025

Slovenský parlament prijal novelu ústavy, ktorou sa vládnej koalícii podarilo ublížiť konkrétnym ľuďom aj celej krajine. Ako k tomu došlo a čo s tým? František Mikloško, ktorý za novelu nehlasoval napriek presile opačného postoja v KDH, o tom hovoril Pod lampou.

Srbsko: Osobná mapa a protesty nádeje

Srbsko: Osobná mapa a protesty nádeje

.olja Triaška Stefanović .spoločnosť .téma 03.10.2025

V živote existuje niekoľko historických míľnikov, ktoré formovali moju osobnú pamäť a ktoré sa vryli do mapy môjho života. Vždy, keď si na ne spomeniem, presne viem, kde som sa v tom čase nachádzala, čo som cítila alebo komu som vtedy telefonovala.

Gruzínsko: Nikdy s Ruskom!

Gruzínsko: Nikdy s Ruskom!

.mária Demková .spoločnosť .téma 03.10.2025

Sedím s Kachom v kaviarni neďaleko metra. V štvrti Gldani, ktorá je od centra pomerne vzdialená, niet po protestoch žiadnej stopy. Život tu plynie, ako by sa nič nedialo, pravda, ak sa práve neprotestuje pred gldanskou väznicou, kde umiestňujú zadržaných na protestoch.

The Economist: Súd s Jimmym Laiom spochybňuje spravodlivosť v Hongkongu

The Economist: Súd s Jimmym Laiom spochybňuje spravodlivosť v Hongkongu

.the Economist .spoločnosť .téma 03.10.2025

V súdnom procese s najslávnejším hongkonským mediálnym magnátom Jimmym Laiom znejú záverečné reči. S tým, ktorého médiá povzbudzovali milióny ľudí, ktorí v roku 2019 protestovali v uliciach proti vláde.

Peter Uličný: List Rišovi Müllerovi

Peter Uličný: List Rišovi Müllerovi

.peter Uličný .kultúra .téma 26.09.2025

Vraj si vypustil do sveta Slovenskú strelu. Ešte som nemal tú česť, ale keďže sa na obale miesto Tvojho mena objavila „značka“ Banket, pomyselne sa pre mňa z expresného vlaku stal zároveň stroj času.

Richard Müller a nový Banket: Slobodná cesta Slovenskej strely

Richard Müller a nový Banket: Slobodná cesta Slovenskej strely

.marian Jaslovský .rozhovory .téma 26.09.2025

Pred 40 rokmi sa rozhorela hudobná kariéra Richarda Müllera. Mladý muž, ktorý sa dovtedy prejavoval ako hudobný publicista, založil skupinu Banket s dominujúcimi syntetizátormi a u nás neslýchaným elektropopovým zvukom.

Richard Müller: 40+ rokov na pódiách

Richard Müller: 40+ rokov na pódiách

.marian Jaslovský .kultúra .téma 26.09.2025

V 80. rokoch sme zaznamenali mladú vlnu nových tvárí v pop music. Bola ich fúra a niekoľko z nich obstálo v skúške s časom, spomeňme Roba Grigorova, Vidiek, Beátu Dubasovú či Tublatanku. Z tejto várky pochádza aj Richard Müller, vyštudovaný dramaturg a scenárista, inteligentný človek s dobrým vkusom.

Svet sa nezbláznil, len myslíme príliš úzko

Svet sa nezbláznil, len myslíme príliš úzko

.štefan Hríb .názory .téma 19.09.2025

To, čo sa deje so svetom, vrátane toho slobodného, vyzerá ako neriešiteľný problém. Nepotrestaná ruská agresia, pôsobenie Donalda Trumpa, Green Deal a migrácia, ktoré rozdelili prakticky celý Západ, dlhy, nárast radikalizmu a do toho verejná poprava jedného z lídrov MAGA v Utahu. Je to správa o zle, ktoré víťazí?

Péter Hunčík: Medzi nami sú funkční aj nefunkční psychopati

Péter Hunčík: Medzi nami sú funkční aj nefunkční psychopati

.marína Gálisová .rozhovory .téma 19.09.2025

Niekedy sa zdá, že svet je čoraz temnejší: vojny, víťazstvá autoritárov, ale aj správanie ľudí na sociálnych sieťach, kde vidieť nárast radikalizácie, zlosti. Prečo to všetko? Sme ako ľudia skrátka zlí? A môžeme byť iní? Odpovedá odborník, psychiater Péter Hunčík.

Temné jadro ľudskej osobnosti má svoje meno

Temné jadro ľudskej osobnosti má svoje meno

.inge Vagačová .spoločnosť .téma 19.09.2025

Egoizmus, machiavelizmus, narcizmus, psychopatia, sadizmus, zlomyseľnosť a ďalšie patria medzi temné stránky ľudskej osobnosti. Práve im sa venujú výsledky nemecko-dánskeho výskumného projektu Dark Factor of Personality – temný faktor osobnosti D.