Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.politika
.týždeň

Ficov malý boh

.fero Múčka .časopis .politika 05.07.2014

Na rozdiel od ostatných politických biznismenov spĺňa Miroslav Výboh predpoklady, aby mu premiér mohol zveriť aj komplikovanejšie operácie. Pre biznismenov, ktorí sa spoliehajú na kontakty s politikmi, sa ujal výraz oligarchovia. Importovali sme ho z Ruska a Ukrajiny. Tam to však má majestátnejší nádych. Politickí biznismeni sú tam systémovými prvkami vo fungovaní krajiny. Niečo ako stavovské zriadenie. Keď ruský prezident Vladimír Putin potreboval demonštrovať, že bojuje proti kríze, všetkých ich dal nastúpiť, pred kamerami im vynadal a a dal im podpísať dohodu o zachovaní pracovných miest. Naši oligarchovia sú len politickí zlatokopi.

.týždeň

Smer na križovatke

.jozef Majchrák .časopis .politika 05.07.2014

Strana Smer na svojom mimoriadnom sneme ohlásila balíček programových návrhov a zmeny na vládnych postoch. Čo prinútilo stranu rozhýbať sa k takémuto kroku a čo bolo v jeho pozadí?

.týždeň

Triumf eurofederalistov

.martin Hanus .časopis .politika 29.06.2014

Lídri štátov EÚ minulý piatok napriek vehementnému odporu Davida Camerona nominovali Jeana-Clauda Junckera za predsedu Komisie. Toto rozhodnutie posilňuje bruselské inštitúcie a približuje Britov k odchodu z EÚ.

.týždeň

Problém Pavla Freša

.jozef Majchrák .časopis .politika 29.06.2014

Mal SDKÚ vdýchnuť nový život. Namiesto toho to v posledných týždňoch vyzerá tak, že sa mu strana rozpadá rovno pod rukami.

.týždeň

Kolomojského mier

.luboš Palata .časopis .politika 29.06.2014

Rieka Dneper tu pripomína skôr more než rieku, na akú sme zvyknutí z tej našej Európy. Ak by chcel Vladimír Putin ozaj ovládnuť Ukrajinu, musel by s Doneckom či Luhanskom získať aj toto mesto. Miliónový Dnepropetrovsk je totiž technologickým srdcom stále ešte takmer 50-miliónového štátu.

.týždeň

V zime môžeme mať problém

.jozef Majchrák .časopis .politika 21.06.2014

Rozhovor s energetickým analytikom Karolom Hirmanom o tom, aký bude mať opätovná rusko-ukrajinská plynová kríza vplyv na Slovensko a čo nám hrozí v zime.

.týždeň

Cítime, že sa veci menia

.časopis .politika 21.06.2014

Narodil sa v Tibete, vyrastal v Indii, stal sa mníchom a v roku 2006 bol zvolený do Tibetského parlamentu v exile. Od roku 2011 je jeho podpredsedom a pred týždňom navštívil Slovensko. Khenpo Sonam Thempel.

.týždeň

Cenzúra médií v Rusku

.anastasia Sevastyanová .časopis .politika 21.06.2014

Medzi Ruskom a Ukrajinou sa odohráva aj svojrázna mediálna vojna. Dôsledná masáž proputinovských novinárov pritom spôsobila, že aj moji ruskí známi mi často hovoria, že my Európania máme na tento vojenský konflikt skreslený pohľad.

.týždeň

ISIS: štát, teroristi, armáda

.časopis .politika 21.06.2014

Istý čas to vyzeralo, že územná celistvosť Iraku je už mimo ohrozenia. Zbežný pohľad ukazoval, že krajina síce nie je v poriadku, ale bezprostredný výbuch nehrozí. Potom sa čoraz častejšie začalo ozývať nové meno: ISIS. Bojovníci tejto organizácie možno napokon Irak predsa len rozdelia.

.týždeň

Musíte si to vyriešiť doma

.lukáš Krivošík .časopis .politika 14.06.2014

Hovorí, že pokiaľ sa Slovensko nebude ochotné postarať o vlastnú obranu, druhí to zaň neurobia. Nedávno navštívil ako účastník konferencie Gobsec Bratislavu. Americký expert na geopolitiku a šéf súkromnej spravodajskej služby Stratfor George Friedman.