Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Balónik z Apúlie – burrata

Balónik z Apúlie – burrata

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.12.2022

Hovie si uprostred obrovskej misy so šalátom či priamo na Caprese. Alebo ju nájdeme len tak položenú na neapolskej pizzi hneď po jej dopečení. Nádherná biela lopta, kráľovná syrov, pri ktorej sa rozcíti každý horkokrvný Talian. Burrata.

Pulled pork – trhané bravčové

Pulled pork – trhané bravčové

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 25.11.2022

Odvšadiaľ na nás vyskakuje. Niekde zo žemle, inde z taniera, svoje vlákna vytŕča aj z rôznych pirohov či z tacos. V poslednom čase sa nedá ignorovať a dokonca ho do svojej ponuky zakomponovali aj veľké reťazce s rýchlym občerstvením. Pulled pork.

Sušíme s Inkami

Sušíme s Inkami

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 11.11.2022

Je to drahé, ale aj krásne. Malé, hebké a krehké ovocie, ktoré si spokojne čaká na malého či veľkého hladoša. Je sušené, no nestratilo nič zo svojej chuti ani tvaru, len je podozrivo ľahké. Sušené mrazom.

Daikon: Japonský cencúľ

Daikon: Japonský cencúľ

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 04.11.2022

Je to biele, obrovské, niekedy špicaté, no poväčšine oblo podlhovasté a tvári sa to ako obyčajná reďkovka. Lenže nie je. Na rozdiel od našej bielej, síce dlhej a pomerne pikantnej, je lahodná a šťavnatá. Daikon.

Lokša – zemiakový pergamen

Lokša – zemiakový pergamen

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 28.10.2022

Podávajú sa na slano aj na sladko, podľa toho, čo do nich zabalíme. Najväčšej obľube sa tešia tie s dusenou kapustou či kačacou pečeňou, zo sladkých sú absolútnou jednotkou tie plnené makom. Kto by dokázal odolať domácim lokšiam?

René Redzepi: Najsledovanejší kuchár sveta

René Redzepi: Najsledovanejší kuchár sveta

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 21.10.2022

Po prelome tisícročia sa vo svete vysokej kuchyne začali diať zázračné veci. Hladné oči všetkých gurmánov sa čoraz viac začali odvracať od kulinárskeho majstrovstva baskických a katalánskych kuchárov k tým zo severnejších krajín. Medzi všetkými z nich vyčnieval René Redzepi.

Bedľa – lesný parazól

Bedľa – lesný parazól

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 14.10.2022

Hubárska sezóna je v plnom prúde, sociálne siete sa zapĺňajú nevyžiadanými fotkami plných košíkov, dovolenkujúcich potomkov vystriedali lesknúce sa klobúky hríbov, kozákov a suchohríbov. Z každého koša však vytŕča vždy huba, ktorú na prvý pohľad spozná každý: bedľa.

Šľachtické pitie – Negroni

Šľachtické pitie – Negroni

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 07.10.2022

Pomaly, ale iste pozorujeme vo večerných kluboch nový fenomén. Pandemické pitie gin-tonicu pomaly odoznieva a do popredia sa sunú miešané nápoje síce s plným ginovým telom, no s oveľa pestrejšou a frivolnejšou receptúrou. Po Angličanovi prichádza Talian: Negroni.

Vítanie Hanibala – prosciutto crudo

Vítanie Hanibala – prosciutto crudo

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 30.09.2022

Studené misy a na nich rôzne antipasty. Medzi nimi však kraľuje jedna lahôdka, ktorá nikdy nesmie chýbať: krásne tenučká až priesvitná, trhá sa v rukách a na jazyku rozpúšťa. Najznámejšia talianska sušená šunka, ktorej chuť zrela tisícročia – prosciutto crudo.

Pálili slivky valasi: Slivovica

Pálili slivky valasi: Slivovica

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 23.09.2022

Už je pozbierané. V sudoch to kvasí a nadúva sa, na povrchu dýchajúca hmota vytvára čudný tmavohnedý koberec. Takto to potrvá päť šesť týždňov, aby sa z krásnych modrých sliviek napokon po vypálení stal ikonický východoeurópsky nápoj: slivovica.