Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Guľaté leto

Guľaté leto

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Čistý biely tanier. Možno hlboký. A na ňom tri či štyri biele kopce posypané škoricovohnedou posýpkou. Chytíme do ruky nôž a jednu z tých mäkkých oblín rozpolíme. Odhalí sa karmínové srdce – jahoda a pustí pod seba potôčik čerstvej krvi. Máme tu leto.

Vôňa Stredomoria

Vôňa Stredomoria

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Voňal po nej celý hárem v paláci Topkapi, milovala ju Mária Antoinetta a Marcel Proust ju určite zacítil v madlenke, pomocou ktorej sa snažil nájsť stratený čas. Voda z pomarančových kvetov dodnes opantá každého, kto sa k nej čo i len priblíži.

Sladké drievko

Sladké drievko

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Všetci ho poznáme, poniektorí ho majú radi, dokonca zopár z nich je od neho tak trochu závislých. Poväčšine sa s ním stretávame v podobe akejsi čiernej gumy a málokto tuší, ako sa vyrába a odkiaľ pochádza. Česi mu hovoria lékořice, my pelendrek.

Ovečkin

Ovečkin

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Malé okrúhle lístky na kratučkej stonke s korienkom. Keď ten jeden trpasličí trs podržíme v ruke, vyzerá ako utešená zelená kytička. A vo vrecku ich vždy máme minimálne štyridsať. Valeriánka poľná, niektorí ju volajú poľný šalát alebo jednoducho poľníček.

Biela

Biela

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Jedna z najdôležitejších potravín, ktorá sprevádzala a čiastočne aj formovala celú našu civilizáciu. Je matkou tisícky iných maškŕt a základných surovín v kuchyniach od Ázie až po Ameriku. Vyzdvihované, opradené mýtmi aj zatracované, no stále prítomné – mlieko.

Žirafka

Žirafka

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Sezóna medvedieho cesnaku sa pomaly končí, no netreba si hneď zúfať. Ak totiž neprestaneme chodiť do lesa, možno natrafíme na skutočný poklad. Môžeme totiž nájsť prvú jarnú hubu, skutočnú pochúťku nad pochúťky, naozajstný skvost. Volá sa smrčok obyčajný.

Sprisahanie!

Sprisahanie!

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Žijeme dobu konšpiračnú. Všade, kam sa človek pozrie, samé fantastické príbehy plné zloduchov, ktorí to tu celé majú pod palcom. Sedia za prestretým stolom a dumajú, či radšej vakcinovať alebo práškovať. Všetečnejších čitateľov možno zaujíma, čože majú na tom stole. Nuž, jednoznačne glutaman.

Kyslá klasika

Kyslá klasika

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Na prvý pohľad nič zvláštneho, obyčajná posekaná tráva. Tvarovo niečo medzi špenátom, mangoldom a púpavou. No keď si ho dáme do úst, ihneď pocítime, ako nám zrazu začne od kyslosti tvrdnúť sánka. Tak ostro chutí šťaveľ, štiav či kyslička.

Rozkvitnuté sirupy

Rozkvitnuté sirupy

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

V súčasnom kulinárskom svete vládne nový ošiaľ. Siahať výhradne po lokálnych surovinách vymysleli už slow-foodisti, no tento trend pokračuje v hľadaní naozaj unikátnych miestnych chutí, ideálne, keď sú aj tradičné. Skorá jar je pre ne u nás ako stvorená.

Syrový výprask

Syrový výprask

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo

Máme tu posledné pôstne pokušenie. Nenápadné, zakrádajúce sa, no o to silnejšie. Nie je z mäsa, nie je to ani sladká maškrta. No aj tak dokáže spustiť bezuzdné záchvaty obžerstva. Čo takto otvoriť polkilové vrecko oravských korbáčikov, hm?