Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

.dobré jedlo
Morský papier – riasa nori

Morský papier – riasa nori

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 10.02.2023

Dnes je už bežnou súčasťou našich životov. Určite pre tých, ktorí nepohrdnú ramenom alebo návštevou v blízkej sušiarni, kde si objednajú maki či onigiri. Dostať ju už nielen v obchodíkoch s ázijskými potravinami, ale aj v bežných supermarketoch. Riasa nori.

Atkáryho krumple – kremnické klenoty

Atkáryho krumple – kremnické klenoty

.marian Jaslovský .boris Németh .lifestyle .dobré jedlo 03.02.2023

Slovensko nie je gastronomická veľmoc, ale na jeho území vzniklo niekoľko veľmi zaujímavých jedál či ingrediencií. Vo voľnom cykle Slovenské gastropríbehy si priblížime zopár z nich.

Kanadské národné – poutine

Kanadské národné – poutine

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 03.02.2023

Možno ste sa s ním už stretli. Na potulkách svetom alebo v zastrčenej maringotke na hudobnom festivale či gastronomických trhoch. Čudná zmes hranoliek so syrovými kúskami zaliata tmavou omáčkou z hovädzieho či slepačieho vývaru. Hovoria mu poutine (čítame putin).

Thajské národné – pad thai

Thajské národné – pad thai

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 27.01.2023

Niet takej možnosti, že by ho človek potulujúci sa po juhovýchodnej Ázii neochutnal. A nielen tam. Opekané rezance s rôznymi mäsovými či zeleninovými zložkami za sprievodu troch výrazných koreninových prísad už nájdeme hádam v každom kúte s rýchlym občerstvením. Pad thai.

Čínske rožky – gyoza

Čínske rožky – gyoza

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 19.01.2023

Úhľadne naukladané na tanieriku alebo pohojdávajúce sa v čírom vývare na dne porcelánovej misky. Malé chutné vrecká pripomínajúce pirohy, pelmene či varenniky, ibaže v čudnom, trošku rožkatom tvare, ktorý je do seba naskladaný ako plisovaná sukňa. Taštičky gyoza.

Slávny sláv – Coleslaw

Slávny sláv – Coleslaw

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 13.01.2023

Všetci ho poznáme. Mladí, starí, najstarší, no vždy pod iným názvom. Naše babičky ho volali kapustový, rodičia ho kupovali v mliečnych baroch pod bizarnými menami a my si pomaly nevieme predstaviť svoju obligátnu návštevu burgrárne bez vlhkej kôpky šalátu Coleslaw.

Nová éra – drink Manhattan

Nová éra – drink Manhattan

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 05.01.2023

Má ho v ponuke úplne každý bar, dokonca aj ten, o ktorom sa mnohí vyjadrujú nelichotivo a poslali by doň len začiatočníkov. Patrí medzi šesť najstarších a desať najrozšírenejších koktailov na svete. Karamelovo podmanivý drink, ktorý zahreje: Manhattan.

Slávnostný biskupský chlebíček

Slávnostný biskupský chlebíček

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 16.12.2022

Máme ho pred sebou každé sviatky. Predovšetkým na Vianoce, no nepohrdne ani inými. Pozerá na nás z ponuky koláčov nakrájaný na úhľadné plátky. Mrká orieškami, vábi kandizovaným ovocím, no nik po ňom až tak nesiaha. My mu hovoríme biskupský chlebíček.

Studená misa

Studená misa

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 09.12.2022

Dnes ju nevnímame ako niečo výnimočné či hodné pozornosti, a pritom bola svedkom ohromných spoločenských premien. Pripravujeme ju vždy, keď čakáme hostí či chystáme sviatočné pohostenie. Kráľovná recepcií, večierkov a švédskych stolov. My ju voláme studená misa.

Balónik z Apúlie – burrata

Balónik z Apúlie – burrata

.jozef Koleják .lifestyle .dobré jedlo 02.12.2022

Hovie si uprostred obrovskej misy so šalátom či priamo na Caprese. Alebo ju nájdeme len tak položenú na neapolskej pizzi hneď po jej dopečení. Nádherná biela lopta, kráľovná syrov, pri ktorej sa rozcíti každý horkokrvný Talian. Burrata.