Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Pacifistky v boji

.marína Gálisová .časopis .fototéma

Jezídky v uniforme a so zbraňou – pred pár rokmi by to bolo nepredstaviteľné. Tieto ženy stále vyznávajú svoje náboženstvo, ku ktorému patrí pacifizmus.

jezídovia, ktorí etnicky patria ku Kurdom, žili dlho relatívne pokojne vo svojich sebestačných komunitách na severe Iraku, východe Turecka a v pohorí Sindžár, ktoré sa nachádza na hraniciach so Sýriou. Bolo ich odhadom takmer pol milióna, asi päť percent etnicky kurdskej populácie.
Súčasťou jezídskeho náboženstva, ktoré obsahuje prvky islamu aj kresťanstva, je pacifizmus. V súčasnosti však tento prvok ustúpil do úzadia, odkedy však mierovým riešeniam urobili koniec ozbrojení muži pod čiernou vlajkou Islamského štátu. Islamisti totiž považujú jezídov za odpadlíkov od pravej viery a uctievačov diabla. Cieľom IS je prinútiť ich na konverziu k islamu – alebo pozabíjať.
Väčšina jezidov konverziu odmieta, ich náboženstvo ju neuznáva – ani na vieru jezidov sa nedá prestúpiť, môže ju vyznávať len človek narodený v tejto komunite.

.ozbrojte pacifistov, tých sa netreba báť
V lete 2014 podnikol Islamský štát útok na jezídske sídla v Sindžáre. Islamistom sa podarilo vytlačiť odtiaľ bojovníkov kurdskej milície pešmerga a nasledovalo masové vraždenie jezídov. Väčšinu jezídskych mužov islamisti pozabíjali, ženy a dievčatá vzali do zajatia. Tých niekoľko žien, ktorým sa so šťastím podarilo uniknúť, alebo ktorých neskôr vyslobodili kurdskí bojovníci, prinieslo hrozné svedectvá. Znášali bitky a znásilňovanie, neprestajne ich nútili prestúpiť na islam. Muži z Islamského štátu si z nich urobili sexuálne otrokyne a obchodovali s nimi – dokonca nielen medzi sebou, ale ich aj predávali do zahraničia, najmä bohatým klientom z oblasti Perzského zálivu.

V septembri 2014 predniesla Vian Dakheel, jezídska poslankyňa irackého parlamentu, na konferencii v belgických Antverpách žiadosť, aby medzinárodné spoločenstvo poskytlo zbrane jezídom a asýrskym kresťanom – nech majú možnosť brániť sa proti útokom Islamského štátu.
 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite