Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Smer nie je celkom ako HZDS

.martin Hanus .jozef Majchrák .časopis .téma

Rozhovor so sociológom Vladimírom Krivým o voličoch Smeru a o tom, prečo sa Slováci za uplynulých dvadsať rokov voličsky príliš nezmenili.

.v polovici 90. rokov ste prišli s teóriou, že volebné správanie voličov HZDS kopíruje volebné správanie voličov HSĽS. Rozšírili by ste dnes túto teóriu aj na Smer?
Skôr nie. V 90. rokoch niektoré strany, najmä HZDS, kopírovali regionálnu úspešnosť HSĽS. Išlo o regióny, kde žila silná slovenská väčšina a veľký počet rímskych katolíkov. .pri Smere to už teda neplatí?
Smer postupne získal veľkú časť voličov HZDS a s nimi aj mnohé regióny HSĽS a HZDS. Ale stopa HSĽS a HZDS v regionálnej úspešnosti Smeru nie je až taká silná. .v čom je hlavný rozdiel?
Smer je voličsky príťažlivejší aj v iných prostrediach. Ako silnejšia historická stopa sa ukazuje skôr miera negramotnosti z 30. rokov v okresoch. Od volieb 2006 je Smer mimoriadne úspešný na severovýchode Slovenska. Niekdajšia negramotnosť tam vyjadrovala hospodársku a civilizačnú zaostalosť okresov a tá sa neskôr zmenila na silnú, aj komunistickú ľavicovosť. .máte na mysli, že Smer je síce rovnako ako HZDS silný na Kysuciach, ale napríklad v tradične ľavicovom prostredí na severovýchode je podstatne silnejší než kedysi Mečiar?
Áno. Ale zoberte si aj takú Bratislavu! Smer vo voľbách 2010 v nej získal viac hlasov ako HZDS v roku 1998 pri vyššej voličskej účasti. .akých voličov má vlastne Smer?
Rozličných, je v tomto zmysle „široko rozložený". Od volieb 2006 začal úspešnejšie oslovovať vidieckych voličov. A najúspešnejšie regionálne výsledky hovoria, že sa vtedy vydal na cestu v duchu príkazu „go east!“. .čisto teoreticky: dosiaľ vždy platilo, že s Mečiarom či Ficom viedla zápas pravica, pozostávajúca z viacerých strán. Dnes je pravica v rozklade, jej voliči sú nebývalo frustrovaní. Mala by šancu vzniknúť veľká pravicová strana, ktorá by sa postavila Smeru?
Som trochu skeptický, slovenskou spoločnosťou totiž vedie viacero línií rozdelenia. A existuje tu aj viacero „strán identity“: KDH, SNS, SMK i Most. Fragmentovanosť však treba znížiť. .za posledných 20 rokov, počas ktorých sa vymenila jedna generácia, volia ľudia podľa podobného vzorca. Pred 20 rokmi malo HZDS vyše 37 percent, a ďaleko za ním boli len malé strany, teraz je tu opäť mohutný Smer a ako doplnok zopár malých strán. Prečo je to tak? Je to dané tým, že sa reprodukuje volebné správanie v rámci rodín?
V postmodernom svete sa tento model rozpadáva. Slovenská spoločnosť je dosť roztiahnutá na osi tradičnosť – modernita – postmoderna.  Etnológ Juraj Podoba pred pár rokmi skonštatoval, že slovenská populácia, hoci jej väčšia časť už žije v mestách, je naďalej skôr  rurálnou v kultúrnom zmysle slova. A veľká časť spoločnosti hľadá vodcovský charizmatický typ s nacionálnou rétorikou, takého, čo sľúbi, že sociálne nerovnosti privrie a väčšmi stlačí bohatších. .vo svojich prácach píšete aj o sile základných politických konfliktov, ktoré ovplyvňujú naše politické dejiny. Aký je dnes základný konflikt?
Mnohé je prekryté nedôverou, vyjadrovanou celej politickej triede. Je to v hmle. Zatlieskam tomu, kto na túto otázku odpovie jasnozrivo.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite