Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Martin Mojžiš: Slnko a Zem

.martin Mojžiš .veda .veda

Pred dvoma .týždňami sa Juraj Petrovič venoval na tomto mieste Mesiacu. Aktualizačným momentom bolo jednak výročie prvého pristátia človeka na Mesiaci a jednak chystaný návrat človeka na Mesiac. V súčasných horúčavách je však pre väčšinu z nás aktuálnejšie Slnko.

Martin Mojžiš: Slnko a Zem SPACE FRONTIERS/HULTON ARCHIVE/GETTY IMAGES Východ slnka spoza vrstiev zemskej atmosféry pri pohľade z raketoplánu Columbia počas misie STS-94 v roku 1997. Plynový obal nás chráni pred škodlivým kozmickým a slnečným žiarením a umožňuje život na Zemi.

o Slnku toho vieme pomerne veľa a dozvedeli sme sa to pomerne nedávno. Vezmime si už len takú typickú základnú vetu z bežnej encyklopédie: Slnko je 4,5 miliardy stará hviezda, tvorená horúcou plazmou, ktorej energia pochádzajúca z jadrovej fúzie vodíka na hélium sa šíri do okolitého priestoru najmä vo forme elektromagnetického žiarenia. Za tvrdenie, že Slnko je len jedna z hviezd, bol ešte v roku 1600 upálený Giordano Bruno. To, že dostatočne horúci oheň aj Slnko sú ionizované plyny nazývané plazma, vieme asi sto rokov. Rovnako dlho vieme, že existuje niečo ako jadrové reakcie a že práve z nich pochádza slnečná energia. A to, že existuje čosi ako elektromagnetické žiarenie, vieme len o trochu dlhšie – asi stopäťdesiat rokov.

Otázka je, či a načo potrebujeme tieto veci vedieť. Had vyhrievajúci sa na slnku (malé s preto, lebo máme na mysli hada na Zemi, nie na Slnku) pravdepodobne netuší, že v jadre Slnka sa každú sekundu premenení 600 miliónov ton vodíka na hélium, a že energii získanej z tejto premeny trvá desiatky tisíc rokov, kým sa z jadra dostane do vyšších slnečných vrstiev. Napriek tomu si ten had slniečko pekne užije a to, ako sa príjemne zohrial, neskôr efektívne využije (na malú radosť myší a iných zvieratiek). Ani o elektromagnetickom žiarení prichádzajúcom zo Slnka toho hady ani myši veľa nevedia, ale vďaka nemu vidia. No ale videli by lepšie, keby vedeli viac? Nuž, myši a hady (a to dokonca ani kobra) asi nie, ale ľudia áno – napríklad vďaka okuliarom. Niektoré vedomosti sú pre ľudí užitočné. Nie nadarmo sa vraví, že najpraktickejšia vec je dobrá teória.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite