Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Črevná šikana nebezpečných baktérií

.norbert Žilka .veda .veda

Nielen politika využíva potenciál dobre fungujúcej koalície. Na rovnakom princípe pracujú aj mikroorganizmy v našom čreve. Ich spolupráca znevýhodňuje imigráciu nebezpečných baktérií. Za spoločným stolom nie je miesto pre všetkých. A pravidlá určuje väčšina.

Črevná šikana nebezpečných baktérií YAROSLAV ASTAKHOVGETTY IMAGES Mikrobióm je učujúcim faktorom mnohých ochorení. Rozhodujúcim faktorom v jeho zložení je i strava.

nepozvaní hostia

Ľudské telo vedie každodenný zápas o udržanie svojej existencie. Stretnutia s patogénnymi mikroorganizmami v sebe vždy nesú zárodok istého rizika. Okrem imunitného systému do hry vstupujú aj naši mikroskopickí pomocníci. Stoja na našej strane aj napriek tomu, že im pekne nakladáme. Naše telo pre nich poskytuje úkryt a zároveň stravovaciu jednotku s bohatým repertoárom produktov. Ale nie vždy je to michelinská kantína.

Každý otvor v našom tele láka pozornosť patogénov. Veď kto by sa nechcel ukryť pred nehostinným vonkajším prostredím, kde sa so slabšími nikto nemazná. Niektoré patogény uprednostňujú ústa ako vstupnú bránu do tráviacej sústavy. Na prvý pohľad to znie odstrašujúco, čakajú tam na nich samé nebezpečné nástrahy. 

Pokiaľ sa im podarí preniknúť cez kyslé prostredie v žalúdku, môžu sa tešiť na preplnené stoly v črevnom trakte. Avšak tam sa stretávajú s miliardami hladných krkov a musia súťažiť s miestnou komunitou o ponúkané dobroty. Je to súťaž, ktorá má svoje pravidlá. Domáci sú v miernej výhode. Avšak iba v prípade, že vlastník garantuje vhodnú stravu. Zlé stravovacie návyky poskytujú nevítaným hosťom konkurenčnú výhodu.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite