Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Na Východ či na Západ?

.týždeň .témy

Problém Slovenska je, že sa nevie rozhodnúť, kam patrí. Nemal v tom jasno ani Štúr a túto neistotu sme ako spoločnosť zdedili. Ale nie sme odkázaní lavírovať medzi Východom a Západom. Ak je ozaj našou dejinnou cnosťou sebazáchova, tak vieme, že Západ je miesto prežitia so cťou.

Téma .týždňa: Na Východ či na Západ?
9. december 1989, Bratislava: Nežná revolúcia naštartovala demokratické procesy v krajine a otočenie kormidla smerom na Západ. FOTO VLADIMÍR BENKO/TASR

OBSAH

Kam patrí Slovensko? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Kde leží hranica medzi Západom a Východom .marína Gálisová
Sme východný násyp Západu .marína Gálisová
Kde je Západ? .peter Zajac
Znovu medzi Západom a Východom .tomáš Zálešák
L

Kam patrí Slovensko?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Udalosťami v Rusku, kde horda zločincov takmer dorazila do Moskvy, aby tam z úradov odstránila iných zločincov, bola znovu raz zodpovedaná kľúčová slovenská otázka. Tak prečo sa stále nevieme dohodnúť, kam patríme?

otázka, či Slovensko patrí na Západ alebo na Východ, je trochu mätúca. Lebo ak si jasne nezadefinujeme, čo myslíme pod oboma pojmami, neprídeme k rozumnej odpovedi.

najskôr teda pár vyjasnení. 

Ak hovoríme v súvislosti so Slovenskom o Západe a Východe, nemyslíme tým dve duchovné tradície, z ktorých prvá zdôrazňuje rozum a čin a druhá dušu a mystiku. Tieto dve tradície sa geograficky naozaj nachádzajú na osi Západ – Východ, medzi nimi však nie je ani mocenská, ani geopolitická rivalita. Obe tieto duchovné tradície sa, naopak, pri hľadaní pravdy dopĺňajú a navzájom inšpirujú. Priraďovať dnešné materialistické Rusko k duchovnej hĺbke východnej tradície je preto prvý omyl celej diskusie.

Druhým častým omylom je geografické delenie sveta na západ a východ. Austrália, Nový Zéland, Južná Kórea či Japonsko sú geograficky východ, no usporiadaním svojich spoločností Západ. Vyvodzovať z geografickej polohy Slovenska jeho blízkosť k Východu je preto druhý omyl našej diskusie.

Tretím najčastejším omylom je, naopak, automatické priradenie Slovenska k Západu na základe toho, akými výrobkami, technológiami a spotrebnou kultúrou disponujeme a žijeme. Áno, naše mobily, internet, doprava, móda či masová kultúra pochádzajú v drvivej väčšine zo Západu. Ale ako vidno z politického vývoja u nás či v Maďarsku, nič z toho nás neurobilo jasne ukotveným členom západnej civilizácie.

čo je Západ a čo Východ?

Spor o to, kam Slovensko patrí, je stále dramatickejší. Ale nie je to spor o formu duchovnosti, geografickú prináležitosť, technológie či spôsob obliekania. A o čo teda?

Je to trojitý spor o slobodu, cenu ľudského života a

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite