Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Stred sveta v Bratislave

.týždeň .témy

Niekedy tu vládne pocit, že je všetko odsúdené na neúspech. Taký pocit je nebezpečný a podrážame si ním nohy skôr, ako niekam vykročíme. .týždeň je pevne presvedčený, že Slovensko môže byť úspešné, a v niečom už aj je. K úspechom, ktoré táto krajina dosiahla a dosahuje, patrí Globsec. Tu je jeho príbeh.

Téma .týždňa: Stred sveta v Bratislave
29. máj 2023, Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová v príhovore počas oficiálneho otvorenia medzinárodnej konferencie Globsec 2023 Bratislava Forum. FOTO JAKUB JULÉNY/SITA

OBSAH

Stred sveta Slovensko .štefan Hríb .martin Mojžiš
Ako sa Slovensko stalo stredom sveta .štefan Hríb
Je mýtus propagandy, že Putina nemá kto nahradiť .marína Gálisová
L

Stred sveta Slovensko

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Považovať Slovensko za stred sveta je detinské. Robil to Mečiar s nevinnými Krahulami, robili to stavitelia mostov medzi Východom a Západom a robia to aj vierozvestcovia slovanskej mravnej nadradenosti. Ale niekedy sa ten stred podarí.

údelom malých štátov, sídliacich na okrajoch civilizačných celkov, býva istá periférnosť. Je to dané geografiou, ekonomikou, vojenskou silou, ale najmä pochopením svojej roly. Slobodný štát, ktorý je veľmocou, vníma svoju úlohu pri zadržiavaní komunizmu vo Vietname, pri boji s terorizmom alebo pri riešení migračnej krízy inak, než malý slobodný štát na okraji. Ten druhý má komfort menšej zodpovednosti za konkrétne riešenie, a súčasne diskomfort pridávania sa k rozhodnutiam veľkých.

Ale táto objektívna periférnosť neznamená bezvýznamnosť. Aj malé štáty občas prichádzajú s inšpiratívnymi riešeniami (ako Nový Zéland s rovnou daňou alebo Chile s dôchodkovou reformou), alebo dokonca s prelomovými geopolitickými riešeniami (ako Izrael vo svojich víťazných vojnách o svoju existenciu). Mimochodom, v Československu s jeho rýchlou transformáciou po Novembri 1989 a na Slovensku s jeho reformami po porážke mečiarizmu sme si to tiež výdatne zažili.

americký sen po slovensky

Ešte menšia závislosť úspechu od veľkosti a sily vlastnej krajiny existuje v slobodnom svete na úrovni jednotlivcov. Americký sen, teda opakovaný príbeh o priepustnosti spoločenských vrstiev v prospech tvorivých a pracovitých ľudí, nie je obmedzený na územie USA. V slobodnom svete je kľúčový talent, nápad a odhodlanie, nie veľkosť vlastného štátu – Nokia, Jágr či ESET by o tom vedeli rozprávať.

31. máj 2023, Bratislava: Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a predseda vlády Slovenska Ľudovít Ódor počas stretnutia na medzinárodnej konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum.JAKUB JULÉNY/SITA31. máj 2023, Bratislava: Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyen a predseda vlády Slovenska Ľudovít Ódor počas stretnutia na medzinárodnej konferencii Globsec 2023 Bratislava Forum.

ako to súvisí s Globsecom?

Veľmi priamo. Globsec nemá za sebou kanadskú či nemeckú silu ako podobné konferencie v Halifaxe a Mníchove a ani geograficky nie je top destináciou sveta. Je „len” dobrým nápadom zopár mladých ľudí, ktorí za ním tvrdohlavo šli. Až tak tvrdohlavo, že napriek malému Slovensku a najmä malosti našich pomerov to dotiahli až na svetovú úroveň. Globsec je dnes svetová značka, ktorú by mali rady všetky okolité krajiny. Je prakticky isté, že ak by slovenské pomery po voľbách vytlačili Globsec ako nepriateľa štátu, okamžite by mu vytvorili domov Rakúsko či Česko.

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite