Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Prečo Slovensko klesá

.týždeň .témy

V ekonomických rebríčkoch, vzdelaní či v kvalite zdravotníctva Slovensko upadá. Dvadsať rokov od reforiem sa namiesto dobiehania západných štátov od nich vzďaľujeme a pozitívne zmeny prichádzajú najmä zvonka. Stále ale máme nádej, inšpiráciou nám môže byť aj maličké Estónsko.

Téma .týždňa: Prečo Slovensko klesá
Vlajky európskych štátov pred Európskym parlamentom vo francúzskom Štrasburgu. V posledných rokoch už Slovensko západné krajiny nedobieha. FOTO MICHELE TANTUSSI/GETTY IMAGES

OBSAH

Prečo sme prestali dobiehať vyspelú Európu? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Vidím pár svetielok nádeje .štefan Hríb
Estónsko to zvládlo. Ako? .marína Gálisová
L

Prečo sme prestali dobiehať vyspelú Európu?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Úspešný štát nie je samozrejmosť. Nestačí mať hranice, parlament, vládu a voličov. Úspešný štát potrebuje omnoho viac – elitu, širšie zdieľanú ideu a aj neustále vylepšovanie toho, čo prestáva fungovať. Môže byť raz Slovensko také?

keď vznikalo Československo, okrem národného princípu v ňom bola prítomná aj polemika o zmysle českých dejín. Bolo v tom niečo utopické, ale dodávalo to štátu istú hĺbku. Slovensko vtedy nebolo na niečo podobné pripravené, takže peroutkovské diskusie o budovaní štátu tu nemali veľký ohlas. Ale keďže sme boli súčasťou Československa, civilizačné presahy českej štátnej ambície menili aj Slovensko.

Budovanie slobodného a prosperujúceho Československa tragicky ukončila druhá svetová vojna. Počas nej sa na Slovensku znovu presadil princíp prežitia. Argument, že ak sa nepodriadime hitlerovskému Nemecku, stratíme štát, bol široko prijatý a nadlho zdeformoval slovenské myslenie. Štát sa tu dodnes chápe ako niečo, čo má zmysel samo osebe, bez ohľadu na obsah. 

Povojnový pád Československa do ruskej sféry vplyvu a Moskvou podporený nástup komunistov naše uvažovanie o štáte ešte viac skazili. Boli sme neslobodnou krajinou, no na Slovensku sa riešilo ako uskutočniť česko-slovenské vyrovnanie. Ešte aj po okupácii v roku 1968 sa slovenská elita tešila z formálneho posilnenia slovenských kompetencií, akoby na nich v totalitnom okupovanom štáte záležalo najviac. Idea, že republika má zmysel sama osebe, sa posilňovala.

26. október 1918 Filadelfia, USA: T. G. Masaryk v čase podpísania Deklarácie spoločných cieľov nezávislých stre- doeurópskych národov dva dni pred vznikom ČSR. Civilizačné presahy českej štátnej ambície menili aj Slovensko. BETTMANN/GETTY IMAGES26. október 1918 Filadelfia, USA: T. G. Masaryk v čase podpísania Deklarácie spoločných cieľov nezávislých stre- doeurópskych národov dva dni pred vznikom ČSR. Civilizačné presahy českej štátnej ambície menili aj Slovensko.

Po páde komunizmu v roku 1989 sa na krátke dva roky Slovensko vrátilo k

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite