Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Hrozí nám jadrová vojna?

.týždeň .témy

Hrozba, ktorá mala patriť do hlbokej minulosti, sa vrátila s nečakanou naliehavosťou. Od konca studenej vojny sa množstvo jadrových zbraní v rukách demokratických – aj tých nedemokratických – politikov zmenšilo. Napriek tomu svet skloňuje obavy z nukleárnej katastrofy.

Téma .týždňa: Hrozí nám jadrová vojna?
7. jún 2018 Moskva, Rusko: Prezident Vladimír Putin na tlačovke, kde obvinil USA z porušovania vyváženosti nukleárnych síl a vyzval na návrat rozdelenia sféry vplyvu z čias studenej vojny. FOTO MIKHAIL SVETLOV/GETTY IMAGES

OBSAH

Zničíme svet jadrom? .martin Mojžiš
Generál Petr Pavel: Putin šíri jadrový strach, aby nás paralyzoval .juraj Petrovič .štefan Hríb
Slovo na „a“, ktoré sa nevyslovuje .vladimír Monček
Kto je obor a kto lilipután na steroidoch? .juraj Medvec .šimon Jeseňák
Rusko: hlavolam a naše temné zrkadlo .tomáš Zálešák
L

Zničíme svet jadrom?

.martin Mojžiš .témy

Putinova diabolská vojna na Ukrajine priniesla niekoľko strašidelných vecí, s ktorými sa väčšina z nás doteraz nestretla. Jednou z nich je hrozba globálneho jadrového konfliktu. Nie všetci sa pri tejto hrozbe cítime ako králik pred kobrou, ale aspoň náznak strachu asi pocítil každý. Máme sa báť?

ambíciou tohto textu nie je odpovedať na otázku z perexu. Tá otázka je totiž bytostne individuálna a rovnaká bude aj odpoveď. Nijakú univerzálnu odpoveď nepoznáme a nepoznáme ani nijaké univerzálne argumenty, ktoré by pomohli vydláždiť cestu k individuálnym odpovediam. Nejaké zamyslenie však ponúknuť dokážeme. 

Hneď na začiatku však priznajme, že závery našich úvah vlastne nebudú závermi, pretože sú v skutočnosti východiskami. Napriek ťaživosti a zložitosti otázky má skoro každý z nás odpoveď niekde v sebe v podstate jasnú už od začiatku a naše úvahy potom nie sú cestou k tejto odpovedi, ale jej – dôležitým a potrebným – dodatočným zdôvodňovaním. Ak sú závery v skutočnosti východiskami, dajú sa sformulovať už na začiatku. Takže nech sa páči – odpoveď autora tohto textu na otázku z perexu je úplne jednoduchá a v podstate je bez zvyšku sformulovaná v jednej krátkej vete, ktorú spievali Živé kvety: „Netreba sa báť, treba sa nebáť.” S dôrazom na druhú časť vety.

je strach rozumný? 

Jadrové zbrane vnímajú mnohí z nás ako čisté zlo a jadrový konflikt ako synonymum konca sveta. Súhrnný ničivý potenciál týchto zbraní je naozaj ohromujúci. Ale tento hrôzostrašný potenciál má aj privrátenú stránku – po prvom nasadení na konci druhej svetovej vojny ich už nikto nikdy nepoužil. Dve jadrové bomby pritom druhú svetovú vojnu okamžite ukončili a potenciálna hrozba, ktorú odvtedy predstavujú, zrejme mnohým ďalším vojnám zabránila. Najstrašnejšia zbraň, akú človek kedy vymyslel a vyrobil, nepriniesla rýchlu

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite