Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Akcia .týždňa: Presvedč jedného nevoliča

Téma .týždňa: Ruská ruleta

.týždeň .témy .téma

V Česku spáchali členovia vojenskej spravodajskej služby GRU útok na vojenský cieľ, pri ktorom zabili dvoch ľudí. Nechať toto a tiež iné ruské útoky bez odozvy? To by znamenalo, že sedíme za stolom s Putinom a hráme ruskú ruletu podľa jeho pravidiel: s hlavňou pri spánku, s jeho rukou na spúšti.

Téma .týždňa: Ruská ruleta
19. apríl 2021 Praha, Česko: Novinári na Letisku Václava Havla pozorujú odlet vyhos - tených ruských diplomatov. Foto: MARTIN DIVISEK/EPA/PROFIMEDIA

OBSAH

Vtedy vo Vrběticiach .tomáš Němeček
Kto hrá ruskú ruletu na Slovensku? .šimon Jeseňák
Nie sme bojachtiví, musíme byť rázni .marína Gálisová
Bratia slavianofili .peter Zajac
Putina naučí len sila .peter Schutz
L

Vtedy vo Vrběticiach

.tomáš Němeček .témy

Keď v októbri 2014 prvýkrát vybuchol muničný sklad vo Vrběticiach na Zlínsku, najuznávanejší český denník Hospodářské noviny tomu venoval stručnú zmienku v štyroch vetách. Keď v decembri toho istého roku vybuchol ďalší sklad, v médiách zaznelo podozrenie zo sabotáže.

len nikto nečakal, že v apríli 2021 česká vláda označí výbuchy za výsledok diverznej operácie ruského komanda a spustí čosi ako malú studenú vojnu s Moskvou.

 20. apríl 2021 Praha, Česko: Premiér Andrej Babiš a minister vnútra Jan Hamáček v Poslaneckej snemovni, kde sa riešila kauza Vrbětice. Premiér Babiš najprv vyhlásil, že výbuch, ktorý má na svedomí ruská tajná služba, bol štátny terorizmus, neskôr to kvalifikoval ako útok na tovar.PETR TOPIČ/MAFRA/PROFIMEDIA 20. apríl 2021 Praha, Česko: Premiér Andrej Babiš a minister vnútra Jan Hamáček v Poslaneckej snemovni, kde sa riešila kauza Vrbětice. Premiér Babiš najprv vyhlásil, že výbuch, ktorý má na svedomí ruská tajná služba, bol štátny terorizmus, neskôr to kvalifikoval ako útok na tovar.

dve zásielky pre Gebreva

Dedina Vrbětice so 400 obyvateľmi leží v Bielych Karpatoch na česko-slovenskom pomedzí, približne na polceste medzi Zlínom a Dubnicou nad Váhom. V lesnatých kopcoch sa rozkladal jeden z najväčších areálov na skladovanie zbraní (po obvode meral štrnásť kilometrov, bolo v ňom päťdesiat budov). Armáda ho opustila v roku 2006 a ministerstvo obrany ho prenajímalo zbrojárskym spoločnostiam. Sklady mali elektronické zabezpečenie, mreže na oknách a bezpečnostné dvere na kód. Vjazd strážili vojaci.

Vo štvrtok 16. októbra 2014 o 9.25 ráno vybuchol sklad číslo 16 patriaci ostravskej Imex Group. Jej majiteľ Petr Bernatík mal ostré lakte, vyvážal zbrane do Afriky, raz čelil obžalobe z nelegálneho predaja samopalov na Slovensko (ale bol zbavený viny). V sklade číslo 16 bola zapečatená obria zásielka pre bulharského obchodníka Emiliana Gebreva: tisíce granátov, samopaly, štyri milióny nábojov, podľa vtedajších médií vraj aj letecké bomby... V ten deň ju mali kontrolovať dvaja skúsení zbrojári Imex Group, päťdesiatnici Vratislav Havránek a Luděk Petřík.

Čo sa presne stalo, nevedia česká polícia ani tajné služby dodnes. V každom prípade nastal taký obrovský výbuch, že črepiny lietali na kilometer ďaleko. Pozostatky oboch zbrojárov našla polícia až po piatich dňoch.

Vtedy sa to bralo ako nešťastná náhoda: miestni ľudia si posúvali plno divokých historiek o tom, ako sa v areáli riskantne zaobchádza s výbušninami. Lenže potom 3. decembra 2014 vybuchol aj sklad číslo 12, vzdialený zhruba kilometer od prvého. Tiež patril firme Imex Group, tiež v ňom boli zbrane pre Gebreva. (Zázrakom nikto nezomrel, hoci v areáli pyrotechnici a hasiči odstraňovali škody po jesennej detonácii.) Vtedy si už vydesení ľudia z okolia vynútili od vlády odvoz všetkej munície. Dva dni nato sa v titulku MF Dnes prvýkrát objavilo slovo sabotáž. „Technicky je nereálne, aby výbuch pred niekoľkými týždňami odpálil nejaký ďalší objekt,“ vyhlásil vtedy súdny znalec z odboru pyrotechniky Jiří Chládek. Lenže vtedy si ešte vyšetrovatelia mysleli, že niekto zo zbrojárov chcel druhým výbuchom zamiesť stopy.

 18. apríl 2021 Praha: Demonštrácia pred ruskou ambasádou v súvislosti s výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach.MICHAL RŮŽIČKA/MAFRA/PROFIMEDIA 18. apríl 2021 Praha: Demonštrácia pred ruskou ambasádou v súvislosti s výbuchom muničného skladu vo Vrběticiach.

priveľa agentov v Ostrave

Strih: sobota 17. apríla 2021 večer. Na mimoriadnej tlačovej konferencii oznamuje viditeľne rozrušený premiér Andrej Babiš za prítomnosti ministra vnútra Jana Hamáčka, že dostal od českej kontrarozviedky BIS a polície „jednoznačné

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite