Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Príde zmierenie?

.týždeň .témy

Po atentáte na premiéra Roberta Fica je potrebné zmierenie rozdeleného Slovenska. Prezidentka Zuzana Čaputová a Peter Pellegrini vyzvali na zmierenie ako prví – zatiaľ bez úspechu.

Téma .týždňa: Príde zmierenie?
16. máj 2024, Bratislava: Úradujúca prezidentka Zuzana Čaputová a novozvolený prezident Peter Pellegrini v Prezidentskom paláci vyzvali spoločnosť na upokojenie situácie a zmier. FOTO JAROSLAV NOVÁK/TASR

OBSAH

Čo teraz potrebuje Slovensko .štefan Hríb .martin Mojžiš
Péter Hunčík: Atentát často mení človeka .štefan Hríb
Niektoré diskusie v spoločnosti neprebehli, a to dodnes straší .marína Gálisová
Srdce temnoty v nás .tomáš Zálešák
L

Čo teraz potrebuje Slovensko

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Po streľbe na predsedu vlády sa tu ustálila zhoda, že je potrebné skončiť s nenávisťou a namiesto nej hľadať pokoj a rozumné riešenia. Vyzerá to dobre. Ale čo sa myslí pod nenávisťou, pokojom a rozumnými riešeniami?

parlament prijal v utorok spoločné vyhlásenie, v ktorom odsúdil politicky motivované násilie, vyzval k rešpektovaniu výsledku volieb a médiá a mimovládne organizácie požiadal, aby nešírili nenávisť, ale fakty.

čo to konkrétne znamená? 

Kto tu nerešpekoval výsledky volieb? Ako sa to vôbec dá? Hovoril tu niekto, že vláda nie je vláda a koalícia nemá väčšinu? Vyzýval niekto na násilný prevrat? Organizoval niekto aspoň referendum o skrátení volebného obdobia, ako to krátko po predošlých voľbách robil Smer? Nie, nikto. Voľby tu rešpektuje celý opozičný tábor, všetky médiá a všetky mimovládne organizácie. Ku komu teda tá výzva smeruje?

A ďalej – ktoré médiá a mimovládne organizácie tu šíria nenávisť? Lebo akokoľvek ostrá kritika vládnych zámerov, odmietanie novely Trestného zákona či nesúhlas s vládnym pohľadom na Ukrajinu nie je šírením nenávisti. A čo ním teda je? Satirické stránky, karikatúry, komentáre, ktoré popisujú zlo v našich dušiach? Nič z toho. Nenávisť je predsa niečo iné. Podľa jednej z definícií sa „nenávisť spája s potrebou škodiť a spôsobovať bolesť a s pocitom radosti, keď k naplneniu tejto potreby dôjde“.  Takže – kto z médií či mimovládneho sektora chcel streľbu na predsedu vlády a kto z nej pociťuje radosť? Nikto.

15. máj 2024, Handlová: Príslušník polície odstraňuje policajnú pásku po forenznom vyšetrovaní na mieste strelného útoku na predsedu vlády Roberta Fica.ZUZANA GOGOVA/GETTY IMAGES15. máj 2024, Handlová: Príslušník polície odstraňuje policajnú pásku po forenznom vyšetrovaní na mieste strelného útoku na predsedu vlády Roberta Fica.

V tomto všetkom je vyhlásenie falošné, pretože vyvoláva dojem, akoby opozícia, médiá a mimovládny sektor zodpovedali svojím konaním za strelca z Handlovej. Nie je to tak, absolútne nie, a tvrdiť opak je skôr výzvou na odvetu než pokusom o upokojenie spoločnosti. Pretože ak by kritici vlády naozaj zodpovedali za streľbu na predsedu vlády, ako inak si to môže vysvetliť budúci agresor než ako určenie nového cieľa?

Povedané priamo – spájať útok na predsedu vlády s pôsobením jeho dlhoročných kritikov je

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite