Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Ubránime demokraciu?

.týždeň .témy

Odpor proti vláde Roberta Fica rastie. Námestia sa po celom Slovensku plnia nespokojnými občanmi a protesty každým týždňom naberajú na sile. Otázka znie – čo ďalej?

Téma .týždňa: Ubránime demokraciu?
11. január 2024, Bratislav a: Protest na Námestí SNP s názvom Zastavme ich! organizovaný opozičnými stranami. FOTO BORIS NÉMETH

OBSAH

Námestia na jednotku! Čo všetko sa ešte dá robiť? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Z námestí k politike a späť .martin Mojžiš
Tomasz Maćkowiak: Poľskí demokrati sa nepotkli o egá .marína Gálisová
L

Námestia na jednotku! Čo všetko sa ešte dá robiť?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Opakovane zaplnené námestia slovenských miest len krátko po voľbách, navyše v chlade a mraze, sú veľmi dobrou správou – veľká časť verejnosti nerezignovala, naopak, aktívne sa stavia proti ďalšiemu únosu štátu. Aké možnosti má ešte v rukách?

dôvodom, pre ktorý sa už dva mesiace schádzajú desaťtisíce ľudí na námestiach slovenských miest, bolo pôvodne masívne ničenie spravodlivosti, ktoré do parlamentu predložila vláda. Predstava, že sa výrazne znížia tresty za korupciu aj premlčacie doby a súčasne budú odstránené tie inštitúcie (Úrad špeciálnej prokuratúry) a tí ľudia (vyšetrovatelia NAKA), ktorí boj s korupciou zvádzali, bola natoľko neznesiteľná, že dodnes plní centrá veľkých miest. Toto nečakané vzopätie veľkej časti verejnosti je samé osebe prvým povolebným víťazstvom a smerom do zahraničia vysiela jasnú správu, že volebné víťazstvo Smeru neznamená zmenu orientácie celej krajiny.

Už len tento signál robí z dnešných zhromaždení nesmierne dôležitú vec. Veď si spomeňme, ako nádejne sme vnímali Rusko a Bielorusko v časoch, keď tam mohli prebiehať a prebiehali masové demonštrácie, a ako beznádejne ich vnímame teraz. 

Plné námestia sú faktickou správou, že Slovensko nie je umŕtvené ako Bielorusko, Rusko a iným spôsobom Maďarsko.

čo ďalej?

Z plných námestí ale nemožno vyvodzovať, že únos štátu je zažehnaný. Súčasná koalícia je z roku 2018 „poučená“, že námestiam sa neustupuje. Keďže má stále väčšinu, je rozumné predpokladať, že plánované kroky vrátane zrušenia špeciálnej prokuratúry, zníženia trestov za korupciu a premlčacích dôb a tiež vykostenia NAKA zrealizuje.

Bude to prehra námestí? Ani v najmenšom.

19. december 2023, Bratislava: Jeden z protivládnych protestov, ktorý vznikol ako odpoveď na kroky súčasnej vládnej koalície, najmä ako reakcia na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.BORIS NÉMETH19. december 2023, Bratislava: Jeden z protivládnych protestov, ktorý vznikol ako odpoveď na kroky súčasnej vládnej koalície, najmä ako reakcia na zrušenie Úradu špeciálnej prokuratúry.

Zmyslom plných námestí nie je znemožniť prijatie prokorupčných

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite