Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Rok sklamaní aj poučení

.týždeň .témy

Spoločne s návratom Roberta Fica do vlády sa vracia na Slovensko to, čo malo ostať už navždy v minulosti. Nielen na Slovensku úradovalo v roku 2023 sklamanie, otázka však je, čo si z toho zoberieme. Poučíme sa z roku výkričníkov do budúcnosti?

Téma .týždňa: Rok sklamaní aj poučení
1. október 2023, Bratislava: Strana Smer-SD oslavuje so svojím predsedom víťazstvo v predčasných parlamentných voľbách. FOTO TOMÁŠ BENEDIKOVIČ/DENNÍK N

OBSAH

2023 .štefan Hríb .martin Mojžiš
Prezidentské voľby idem vyhrať .štefan Hríb
Sme občania, sme povinní sa vzoprieť .štefan Hríb
Svet v roku 2023 .marína Gálisová
L

2023

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Bol to rok, v ktorom Slovensko urobilo vo voľbách najhoršie rozhodnutie od masívnej voľby HZDS v roku 1992. Vtedy to znamenalo rozpad Československa a nástup mečiarizmu. Čo to bude znamenať dnes?

predstavme si na chvíľu, že by Mečiar po únose prezidentovho syna, vražde Róberta Remiáša a vytunelovaní všetkých bánk a väčšiny podnikov síce prehral voľby v roku 1998, ale už v roku 2002 by sa rozhodnutím voličov znovu stal predsedom vlády. Čo by sa v takom prípade dialo? Vyšetrovatelia únosu by boli štátnymi orgánmi obvinení z politickej pomsty, vrahovia kľúčového svedka by dostali finančnú satisfakciu za šikanovanie, podvodní privatizéri štátnych podnikov a tunelári bánk by znovu ovládli celé hospodárstvo v prospech HZDS. Inými slovami, pravda by bola štátom vyhlásená za lož, páchatelia za obete a tí, ktorí tomu chceli zabrániť, za organizovanú zločineckú skupinu. Slovensko by znovu vypadlo z rozširovania EÚ a NATO, takže by hrdo a suverénne prijalo ponuku Ruska byť jeho satelitom.

Našťastie, pán Mečiar vládu nezostavil a nič z uvedeného sa vtedy nestalo. Vtedy nie, ale teraz, v roku 2023, už áno.

na počiatku býva slovo

Politikov ako Mečiar, Matovič alebo Fico ľudia pochopia a zavrhnú (aj keď oboje len do istej miery) zväčša až na základe činov, ktoré sa ich priamo dotknú. Všetkému by sa pritom dalo predísť, keby Mečiara, Matoviča a Fica ľudia lepšie počúvali. Lebo slová, ktoré činom vždy predchádzajú, zvyknú prezradiť prakticky všetko.

Mečiarova hrubosť a násilnícka povaha, Matovičova neschopnosť a zákernosť, Ficovo zneužívanie moci – to všetko bolo z ich slov jasné dávno predtým, než to potvrdili činmi. V niektorých prípadoch išlo o prerieknutia, v iných o zámerne volené slová s dopredu vypočítaným efektom, ale skoro vždy prezrádzali podstatu. Stačilo pozornejšie počúvať a vedeli by sme v dostatočnom predstihu, že Mečiar je surový grobian, Matovič vyšinutý klaun a Fico nemilosrdný milovník moci.

Všetci traja systematicky robili ešte jednu vec – zbavovali slová zmyslu. Vyprázdnené slová majú dve dôležité vlastnosti, ktoré všetkým trom extrémne vyhovovali – stierajú rozdiel medzi rečou a blábolom a aj medzi pravdou a lžou. 

11. október 2023, Bratislava: Predseda Hlasu Peter Pellegrini, predseda Smeru Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko počas slávnostného aktu podpísania Memoranda o porozumení.DIANA ČERNÁKOVÁ/SITA11. október 2023, Bratislava: Predseda Hlasu Peter Pellegrini, predseda Smeru Robert Fico a predseda SNS Andrej Danko počas slávnostného aktu podpísania Memoranda o porozumení.

Ak slová stratia zmysel, môžete v parlamente prijať rezignáciu poslanca Gauliedera, ktorý tam stojí a volá, že on sa mandátu nevzdáva. Ak slová stratia zmysel, môžete obhajovať svoj stopercentný podvod s diplomovou prácou tým, že ste nevedeli, že takto sa podvádzať nesmie, a keďže ste to nevedeli, tak ste vlastne nepodvádzali. Ak slová stratia zmysel, môžete vyšetrovanie svojich zločinov označiť za zločinné a požadovať potrestanie vyšetrovateľov. A potom aj vznesenie obvinenia voči svojim kamošom môžete prehlásiť za porušenie ich ľudských práv. Ak slová stratia zmysel, môžete povedať prakticky hocičo a dosť veľa ľudí vám to s nadšením zhltne.

Ale nezvykne to trvať naveky. Mečiarov pád začal jednoduchým poznaním (hlásaným z malých nálepiek na stĺpoch pouličného osvetlenia): Mečiar

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite