Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Fico IV.

.týždeň .témy

Robert Fico je po štvrtýkrát premiérom. Ako bude vyzerať jeho vládnutie sa ukázalo už v predvolebnej kampani. Minister vnútra postavil mimo služby vyšetrovateľov okolo Jána Čurillu, odvolali policajné vedenie a ohlásili ďalšie čistky. A toto je len začiatok.

Téma .týždňa: Fico IV.
25. október 2023, Bratislava: Novovymenovaná Ficova vláda s prezidentkou Zuzanou Čaputovou. FOTO PETR DAVID JOSEK/AP/SITA

OBSAH

Vláda nespravodlivosti musí vyvolať protitlak .marína Gálisová .štefan Hríb .martin Mojžiš
Ako brániť normálne Slovensko .štefan Hríb .martin Mojžiš
L

Vláda nespravodlivosti musí vyvolať protitlak

.marína Gálisová .štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Čakajú nás štyri roky štvrtej vlády Roberta Fica. Čo konkrétne to bude znamenať v štyroch kľúčových oblastiach – v spravodlivosti, v kultúre, v ekonomike a v zahraničnej politike? Rozprávajú sa traja redaktori .týždňa – Marína Gálisová, Štefan Hríb a Martin Mojžiš.

nemáme nijaký dôvod pochybovať o tom, že od novej Ficovej vlády sa nedá očakávať nič dobré. Týmto všeobecným tvrdením by sme mohli diskusiu o hrozbách tejto vlády nielen otvoriť, ale hneď aj uzavrieť. Napriek tomu má zmysel nezostať len pri všeobecnom konštatovaní, ale pozrieť sa na jednotlivé oblasti konkrétnejšie. Umožní nám to vidieť jednak mieru jednotlivých ohrození, jednak aj nejaké náznaky, ako týmto ohrozeniam čeliť. Dôležité je najmä to druhé, no podmienkou toho druhého je to prvé. Najprv musíme mať predstavu, čo sa na nás valí, potom môžeme rozmýšľať o protiopatreniach. 

spravodlivosť a právny štát

Štefan Hríb: Čo očakávame v najbližších štyroch rokoch v oblasti spravodlivosti? Ja mám k tomu štyri poznámky.

Po prvé, predsedom tejto vlády je Robert Fico. To samo osebe hovorí dosť veľa o spravodlivosti, ktorú môžeme očakávať. Jeho správanie z posledných troch rokov sa totiž dá zhrnúť do niekoľkých slov – aby bol omilostený, respektíve aby nebol obvinený a vyšetrovaný, urobí hocičo: preberie fašistický slovník, preberie proruský slovník, bude proti očkovaniu aj za očkovanie. Za svoju vec je ochotný vymeniť všetky hodnoty. Vlastná beztrestnosť mu je nadovšetko, čiže aj nad spravodlivosť. Slovensko pod jeho vedením nemôže byť spravodlivým štátom.

Druhá poznámka sa týka pána Šutaja Eštoka, ktorý sa pred voľbami vyjadril o vyšetrovateľoch trestných činov Fica a spol., že majú zmiznúť zo Slovenska. Ale to je myslenie deportácií. Alebo komunistické myslenie vyháňania disidentov. A tento človek sa stal ministrom vnútra. Jeho prvým krokom bolo, že smiešnym spôsobom odvolal policajného prezidenta a pokúsil sa ho prinútiť, aby šiel na posledné dva dni služby do Popradu ako radový policajt, čo je detinský pokus o poníženie. Druhým krokom bolo, že postavil mimo služby tých vyšetrovateľov, ktorých by najradšej vyhnal zo Slovenska, a urobil to v rozpore so zákonom o whistlebloweroch. A to všetko nám jasne hovorí, že ministrom vnútra sa stal človek, ktorý nebude dbať na spravodlivosť, ale na iný záujem.

25. október 2023, Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová s premiérom Robertom Ficom. V popredí vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková.tasr/martin baumann25. október 2023, Bratislava: Prezidentka Zuzana Čaputová s premiérom Robertom Ficom. V popredí vicepremiér a minister obrany Robert Kaliňák a podpredsedníčka vlády a ministerka hospodárstva Denisa Saková.

A tretia vec týkajúca sa spravodlivosti je štátny tajomník na ministerstve spravodlivosti Pavol Gašpar. To je syn Tibora Gašpara a verejnosť ho pozná najmä z nahrávky z poľovníckej chaty, kde hovorí dve veci. Jedna je, že Robertovi Kaliňákovi treba zapichnúť vidličku do čela, lebo je falošný – áno, takto sa vyjadruje o svojich. A druhá pozoruhodná vec bola jeho reakcia na Ficovu poznámku, že strašne veľa pracuje, ale stále si necháva desať percent na pomstu. Gašpar na to povedal, že on si na pomstu necháva stodesať percent. Štátnemu tajomníkovi ministerstva spravodlivosti už nezostanú nijaké percentá na spravodlivosť, všetko svoje úsilie venuje – podľa vlastných slov – pomste.

Štvrtou nomináciou dôležitou z hľadiska spravodlivosti je minister obrany Robert Kaliňák. Keď bol ministrom vnútra, jeho špeciálom bol unesený vietnamský občan. Toto je fakt potvrdený nemeckým súdom. Dokonca v tom špeciále mal počas únosu sedieť, ale to si zrejme len vymysleli, aby dostali od Poliakov povolenie k preletu. Tento nový minister obrany má navyše súkromný biznis so zbraňami.

Tieto štyri nominácie – predseda vlády, minister vnútra, minister obrany a štátny tajomník ministerstva spravodlivosti – hovoria celkom jasne, že spravodlivosť nebude cieľom, ale terčom tejto vlády. Jedným z hlavných zmyslov tejto vlády bude možno nie zničiť, ale určite potlačiť spravodlivosť.

Martin Mojžiš: Ja by som to sformuloval ešte

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite