Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Nová moc

.týždeň .témy

Robert Fico doručil prezidentke Zuzane Čaputovej mená budúcich členov vlády. Niektoré z nich vzbudzujú u verejnosti kontroverzie vzhľadom na ich minulosť, resp. odbornú spôsobilosť vykonávať ministerskú funkciu. Aká bude nakoniec nová vláda?

Téma .týždňa: Nová moc
11. október 2023, Bratislava: Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko počas slávnostného aktu podpísania Memoranda o porozumení. FOTO DIANA ČERNÁK/SITA

OBSAH

Kto sa zmocnil štátu? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Edward Lucas: Urobte si volebný kalendár .marína Gálisová
L

Kto sa zmocnil štátu?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Memorandum, koaličná zmluva, ministri – išlo to rýchlo, veľmi rýchlo. Tí, ktorí idú vládnuť Slovensku, prejavili netrpezlivý záujem o okamžitú moc a dlhodobý nezáujem o jej civilizovanú povahu. Hrubá povaha novej moci je už evidentná.

očakávalo sa, že vláda Smeru, Hlasu a pána Danka bude znamenať prehru spravodlivosti a návrat k unesenému štátu. Ale to, že sa reštaurácia uneseného štátu očakávala, nesmie znamenať jej prijatie, pretože štát bez spravodlivosti stráca základný zmysel. O čo by vôbec malo zmysel bojovať v nespravodlivom štáte? O dávky a dotácie? Nie, hmota nevie nahradiť ducha. A reči, že s nespravodlivým štátom sa treba na štyri roky zmieriť, lebo občania tak rozhodli, sú preto nebezpečné – zmierenie sa s rozvratom ústavného zriadenia by bolo popretím Novembra 1989 a hanebným zabudnutím na všetky obete, ktoré si sloboda pred pádom komunizmu aj po ňom vyžiadala.

Prvým a hlavným bojiskom bude právny štát a spravodlivosť. Ale už prvé kroky novej moci ukázali, že cena, ktorú si vyžiadalo nedospelé vládnutie matovičovskej garnitúry, bude ešte vyššia.

povaha novej moci 

O povahe nových vlád býva jasno až po dlhšom či kratšom čase ich pôsobenia. Vlády s lepšími úmyslami musia postupne ukázať, že ich vedia zrealizovať, a horšie vlády svoje skutočné úmysly často skrývajú, takže až čas ich naplno odhalí (niekedy sa pritom stane, že ich pôsobenie je napokon menej deštruktívne, než sa očakávalo). Povaha novej slovenskej vlády je ale, žiaľ, zrejmá okamžite.

16. október 2023, Bratislava: Lídri politických strán Peter Pellegrini, Andrej Danko a Robert Fico po slávnostnom akte podpísania Koaličnej zmluvy.MILAN ILLÍK/SITA16. október 2023, Bratislava: Lídri politických strán Peter Pellegrini, Andrej Danko a Robert Fico po slávnostnom akte podpísania Koaličnej zmluvy.

Prvým neomylným znakom každej novej moci je jej vzťah k médiám a rôznorodej občianskej spoločnosti. A tu máme už dnes jasno – nová moc často odmieta otázky štandardných médií a dokonca sa objavujú úvahy, že bude dávať prednosť takzvaným alternatívnym novinárom. Pred voľbami sa lídrom novej moci nebridilo spolupracovať s mediálnym extrémom, po voľbách ho zrejme povýšia na novú normu. Štandardné médiá to, samozrejme, prežijú (prežili aj mediálnych miláčikov pánov Mečiara, Slotu a Ľuptáka typu pána Kapustu či Kubiša), ale dosah novej normy na verejnú diskusiu bude ničivý.

Rovnako jasno je okamžite aj v oblasti občianskej spoločnosti a jej iniciatív. Veta budúceho premiéra, že s jeho novým kabinetom sa skončí ovládanie Slovenska mimovládkami, je ešte hrozivejšia než vyhrážanie sa figúrok okolo predsedu SNS. Ak nový predseda vlády chápe občianske iniciatívy ako vážne ohrozenie štátu, s ktorým treba mocensky skoncovať, potom je to ešte silnejšie prihlásenie sa k putinovskému nazeraniu na svet než predvolebná karta Sorosom. Slobodné zoskupovanie sa ľudí a ich

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite