Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: Ficoland?

.týždeň .témy

Povolebné rokovania ešte chvíľu ponúkali nádej, že Peter Pellegrini možno vystúpi z Ficovho tieňa, ale bolo to skôr zbožné želanie demokratického voliča. Slovenskú vládu zloží Smer-SD, Hlas-SD a SNS. Je to také zlé, ako to vyzerá?

Téma .týždňa: Ficoland?
10. október 2023, Bratislava: Peter Pellegrini po rokovaní predsedníctva strany Hlas-SD na tlačovej besede oznámil, že v rokovaniach o vytvorení vládnej koalície bude pokračovať už len so stranami Smer-SD a SNS. FOTO MILAN ILLÍK/SITA

OBSAH

Čo ďalej, Slovensko? .štefan Hríb .martin Mojžiš
Michal Vašečka: Zbierame plody chaosu .štefan Hríb
Anne Applebaum: Myslím na vás, aby ste to zvládli .marína Gálisová
L

Čo ďalej, Slovensko?

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Robert Fico bude štvrtýkrát predsedom vlády Slovenskej republiky. Nie je to prekvapenie – dalo sa to čakať pred voľbami, ešte viac sa to dalo čakať po voľbách, a teraz je to tu. Čakajú nás nedobré časy. Čo budeme robiť?

slovensko rozhodlo, že trojica Smer, Hlas a SNS si napriek svojej minulosti zaslúži väčšinu v parlamente, pričom ďalšie percentá získal pán Matovič. To je veľmi zlá správa o stave krajiny. Pre realistický pohľad je však vhodné uvedomiť si, že návrat Smeru sa napriek zlyhaniu demokratických síl konať nemusel. 

Stačilo napríklad, aby SNS získala o sedem promile hlasov menej a Smer 1 so Smerom 2 by nedokázali zostaviť vládu. Dokonca stačilo, aby Demokrati z volieb odstúpili – ich tri percentá totiž predstavujú mandáty, z ktorých by koalícia Smeru, Hlasu a SNS nezískala ani jeden – a to by opäť znamenalo neschopnosť zložiť vládu. Asi nemá veľký význam chcieť od Demokratov a ich voličov, aby si aspoň na chvíľu uvedomili, čo nám všetkým ich postup priniesol – jednak preto, lebo nejavia nijaké známky sebareflexie, a tiež preto, lebo mlieko je už rozliate. Už netreba priveľmi rozmýšľať, čo sme mali robiť, už treba rozmýšľať, čo robiť budeme.

V prvom rade – nenastal koniec sveta. Voľby sú v slobodnom svete rozumne dohodnutým spôsobom, ako bez násilia vymeniť moc. Dopadajú rôzne, občas aj nepekne, ale nebývajú dôvodom na stratu perspektívy či dokonca na opustenie vlastnej krajiny. Sú len momentálnym obrazom spoločnosti, nie konečným verdiktom nad ňou.

Slovensko po septembrových voľbách neprestalo byť demokraciou. Ľudia si tu naďalej slobodne vyberajú svoj spôsob života, priateľov, svoju rodinu, svoje kariéry. Je, samozrejme, pravda, že výsledok volieb bude mať vplyv na úroveň zdravotníctva, školstva či stav ekonomiky, a ten vplyv bude s vládou Smeru, Hlasu a predsedu SNS dramatický. To však nikdy nebol – a ani teraz by nemal byť – dôvod pre rezignáciu či exodus slobodymilovných ľudí. Takéto prehry bývali skôr mobilizačné. Ale tentokrát je vo vzduchu aj niečo iné. Dnes to naozaj nie je len bežná nespokojnosť porazeného tábora.

11. október 2023, Bratislava: Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko počas slávnostného aktu podpísania Memoranda o porozumení.DIANA ČERNAK/SITA11. október 2023, Bratislava: Predseda strany Hlas-SD Peter Pellegrini, predseda strany Smer-SD Robert Fico a predseda strany SNS Andrej Danko počas slávnostného aktu podpísania Memoranda o porozumení.

čo prehralo?

Ak by vo voľbách prehral len istý pohľad na mieru prerozdeľovania v ekonomike, mieru súkromného sektora v zdravotníctve či mieru skutočného vzdelávania v školstve, pre tábor porazených by to znamenalo výzvu na lepšiu komunikáciu, lepšie argumenty a šikovnejších lídrov. Nič viac.

Lenže na Slovensku prehralo v posledný septembrový deň niečo

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite