Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Téma .týždňa: O čom vypovedajú voľby

.týždeň .témy

Máme za sebou voľby, v ktorých sa rozhodlo, kto nám bude nasledujúce štyri roky vládnuť. Prezidentka poverila zostavením vlády víťaza volieb. Rozhodujúci vplyv na zostavu koalície má ale Peter Pellegrini. Dá prednosť spolupráci so Smerom alebo PS?

Téma .týždňa: O čom vypovedajú voľby
1. október 2023, Bratislava: Predseda strany Smer-SD Robert Fico a jeho spolustraníci na tlačovke deň po parlamentných voľbách. FOTO JANOS KUMMER/GETTY IMAGES

OBSAH

Čo všetko sa stalo vo voľbách .štefan Hríb .martin Mojžiš
Deň po – a ďalej .eugen Korda
Čo si svet myslí o našich voľbách .marína Gálisová
L

Čo všetko sa stalo vo voľbách

.štefan Hríb .martin Mojžiš .témy

Boli to v mnohom kľúčové voľby. Čo teda znamená, že ich vyhral Smer? A čo o nás hovorí, že Smer, Hlas, SNS a Republiku volilo päťdesiat percent voličov, pričom ďalších deväť percent dalo hlas pánovi Matovičovi? A naopak, akou správou je úspech PS?

paradoxom výsledku týchto volieb je, že o vláde rozhoduje až tretia strana v poradí. To samo osebe nie je až také zvláštne (je to jediná strana, ktorá má istotu účasti v budúcej vláde) – paradox spočíva najmä v tom, aké výrazne odlišné rozhodnutia môže urobiť taká nevýrazná strana, akou je Hlas. Aj keď v skutočnosti už je asi rozhodnuté. Považujeme za takmer isté, že z dvoch možností si Hlas vyberie tú horšiu – toľko sa podľa nás o tejto partii predsa len povedať dá. A to je zároveň všetko, čo sa o nich povedať dá a má. Je to strana, ktorá nehovorí takmer nič, ak aj niečo povie, nedá sa z toho takmer ničomu veriť. Tak načo o nich hovoriť? Všetky ostatné strany a ich volebné výsledky sú zaujímavejšie.

výhra Smeru 

Víťazstvo Smeru (a tiež veľké percentá pre Hlas) znamená, že na Slovensku stačia tri roky na zabudnutie, a to dokonca napriek desiatkam právoplatných rozsudkov nad protagonistami uneseného štátu. Zabudlo sa na únos Vietnamca, na odovzdanie polície pánovi Bödörovi, na sudcov, ktorí súdili podľa želania mocných, na verejné zákazky vždy nevýhodné pre štát, na skrotenú prokuratúru, na skazené tajné služby, na temný biznis s pôdou a dotáciami – aj na Jána a Martinu. 

Nezabudli, samozrejme, všetci, ale pre viac ako polovicu voličov nebol v týchto voľbách únos štátu a rozvrat jeho inštitúcií rozhodujúci. Toto je dôležitá správa pre všetkých, ktorí to myslia so Slovenskom poctivo – vyhrať voľby znamená získať aj časť týchto voličov. Toto je fakt výzva.

Víťazstvo Smeru tiež znamená, že na Slovensku je vysoko účinné šírenie nenávisti, strachu a tiež zákernej lži o pánovi Sorosovi. Predseda Smeru sa nechal po prehratých voľbách v roku 2020 počuť, že po vražde Jána a Martiny urobil Smer veľkú chybu, keď nepokračoval v príbehu o americkom miliardárovi ako skutočnom pozadí celého činu. Vtedy mu v tom zabránili jeho podpredsedovia. Tí neskôr založili Hlas, takže pán Fico mal tri roky už celkom voľnú ruku. 

30. september 2023, Bratislava: Predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini počas volebnej noci. Občania rozhodli, že práve on bude mať hlavné slovo pri zostavovaní budúcej vládnej koalície.sita/Milan Illík30. september 2023, Bratislava: Predseda strany HLAS-SD Peter Pellegrini počas volebnej noci. Občania rozhodli, že práve on bude mať hlavné slovo pri zostavovaní budúcej vládnej koalície.A on kartu Sorosom nehanebne obnovil – smerom k pani prezidentke, slobodným médiám, tretiemu sektoru aj politickým protivníkom. Rovnako nízke bolo dlhodobé pôsobenie Smeru proti očkovaniu, migrácii a účinnej pomoci Ukrajine. Ale práve táto nízkosť pomohla Smeru prebrať časť hlasov fašistov a vyhrať voľby. Čo to hovorí o krajine, ktorá sa (vrátane Smeru) odvoláva na cyrilometodskú tradíciu?

prehra štvorkoalície 

Druhou správou volieb je ťažká prehra štyroch strán bývalej

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite