Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Rusko vedie na Ukrajine barbarskú inváziu, vyhlásil exriaditeľ ruského vyhľadávač Yandex

.tasr .svet

Voložove odsúdenie ruskej vojny na Ukrajine prichádza po takmer 18 mesiacoch od jej začiatku.

Rusko vedie na Ukrajine barbarskú inváziu, vyhlásil exriaditeľ ruského vyhľadávač Yandex wikipedia Arkadij Volož predvádza prototyp autonómneho vozidla Yandex Vladmirovi Putinovi v roku 2017

spoluzakladateľ a bývalý generálny riaditeľ najväčšej ruskej internetovej spoločnosti Yandex Arkadij Volož vo štvrtok odsúdil ruskú inváziu na Ukrajinu. TASR správu prevzala z denníka The Guardian, podľa ktorého ide o jednu z najostrejších kritík zo strany významného ruského podnikateľa.

„Kategoricky odmietam ruskú barbarskú inváziu na Ukrajinu. Som zhrozený osudom ľudí na Ukrajine - mnohí z nich sú moji osobní priatelia a príbuzní, - ktorých domy sú každý deň bombardované,“ vyhlásil Volož a dodal, že hoci žije od roku 2014 v Izraeli, nesie svoj diel zodpovednosti za kroky Ruska.

Volož sa na svojej webstránke tento týždeň označil za rodáka z Kazachstanu a izraelského podnikateľa v oblasti informačných technológií, za čo si vyslúžil kritiku zo strany predstaviteľov podporujúcich ruskú vojnu, podľa ktorých sa Volož snaží bagatelizovať svoje prepojenia na Rusko. Volož podľa Guardianu vlastní ruský aj izraelský pas.

Voložove odsúdenie ruskej vojny na Ukrajine prichádza po takmer 18 mesiacoch od jej začiatku. Vo svojom vyhlásení toto oneskorenie odôvodnil tým, že existovalo mnoho dôvodov, pre ktoré musel istú dobu mlčať. Bez špecifikovania týchto dôvodov vyhlásil, že sa môže diskutovať o načasovaní jeho výroku, ale nie o jeho podstate. „Som proti vojne,“ zdôraznil Volož.

Priblížil, že jeho prioritou od začiatku vojny bolo podporovať ruských inžinierov, ktorí chceli z Ruska emigrovať do zahraničia. "Títo ľudia sú v súčasnosti preč (z Ruska). Pre krajiny, v ktorých zakotvia, budú obrovským prínosom," vyhlásil Volož.

Volož odstúpil z postu generálneho riaditeľa spoločnosti Yandex vlani v júli, keď ho EÚ zaradila na sankčný zoznam ruských fyzických i právnických osôb. Podľa vtedajšieho vyhlásenia EÚ sa spoločnosť Yandex podieľala na „propagácii (ruských) štátnych médií a naratívov vo výsledkoch vyhľadávania, či na odstraňovaní obsahu kritického voči Kremľu, súvisiaceho napríklad s ruskou agresiou proti Ukrajine.“ Volož označil toto rozhodnutie EÚ za „scestné.“

Ruskí opoziční predstavitelia dlhodobo tvrdili, že vyhľadávač správ spoločnosti Yandex cenzuruje články kritické voči ruskej vláde a podporuje naratívy podporujúce Kremeľ.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite