Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

V Rusku odsúdili zakladateľa IT firmy za údajnú vlastizradu na 14 rokov

.tasr .svet

Podľa prokuratúry mal odovzdať zahraničným spravodajským službám tajné informácie.

V Rusku odsúdili zakladateľa IT firmy za údajnú vlastizradu na 14 rokov sita/Moscow City Court Press Service via AP

súd v Moskve stredu uznal  podnikateľa v sektore IT Iľju Sačkova za vinného z vlastizrady a odsúdil ho na 14 rokov väzenia. Trest si má odpykať vo väzení s prísnym režimom, informovala agentúra AFP. 

Sačkov je spoluzakladateľom spoločnosť Group-IB, ktorá sa špecializuje na odhaľovanie a prevenciu kybernetických útokov a spolupracuje s Interpolom a niekoľkými ďalšími svetovými inštitúciami. 

Podľa verzie Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) 37-ročný Sačkov odovzdal zahraničným spravodajským službám informácie, ktoré sú predmetom štátneho tajomstva. Predmet obvinenia údajne nesúvisel s prácou Group-IB.

O aké informácie išlo, sa vyšetrovaním za takmer dva roky nezistilo - materiály k prípadu sú utajené, konštatovala britská stanica BBC. 

Prokurátori minulý týždeň žiadali, aby bol Sačkov odsúdený na 18 rokov väzenia. Iľja Sačkov svoju vinu nepriznal, čo zopakoval aj vo svojom poslednom slove pred súdom. 

Spoločnosť Group-IB, ktorá má v súčasnosti sídlo v Singapure, po vynesení rozsudku uviedla, že „plne verí v Iľjovu nevinu“.

„Aj keď je naďalej neprávom uväznený, budeme sa naďalej stavať proti nespravodlivosti a budeme prevádzkovať naše podnikanie s rovnakým poslaním - bojovať proti počítačovej kriminalite,“ uviedla spoločnosť vo vyhlásení.

Sačkov spoluzakladal spoločnosť Group-IB, keď mal len 17 rokov, a v roku 2016 sa dostal na zoznam 30 najvplyvnejších mladých podnikateľov „30 pod 30“ časopisu Forbes.

O tri roky neskôr dostal od prezidenta Vladimira Putina ocenenie za inovačný prielom „za vývoj v oblasti identifikácie a prevencie kybernetických hrozieb“, ako vtedy uviedol Kremeľ.

Prostredníctvom svojho právnika Sačkov vlani v máji deklaroval, že jeho stíhanie vyhovuje ľuďom, ktorým prekážali jeho  podnikateľské a profesijné aktivity - boj proti počítačovej kriminalite. Dodal, že hneď po jeho zatknutí sa v Moskve „konala veľká párty, na ktorej sa zišla hackerská komunita“, aby oslávila jeho zatknutie. 

Toto vyhlásenie je z mája 2022, keď bol Sačkov už viac ako osem mesiacov vo vyšetrovacej väzbe. Zadržaný bol totiž ešte v septembri 2021. Advokát Jevgenij Smirnov podľa BBC uviedol, že Sačkovov prípad je podľa jeho názoru podobný kauze Ivana Safronova, ktorý je stíhaný za svoju novinársku prácu.

Sačkov prostredníctvom svojho advokáta rozposlal do médií list, v ktorom svoje stíhanie prirovnáva k Dreyfusovej afére. 

„Nie som zradca, špión ani zradca. Som ruský inžinier. Svojou prácou som opakovane preukázal lojalitu a užitočnosť pre svoju vlasť,“ uvádza sa v texte, ktorého autor prezidenta Vladimira Putina neúspešne žiadal, aby mohol byť počas vyšetrovania v domácom väzení, nie vo vyšetrovacej väznici.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite