Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Čínsky prezident sa stretol s exšéfom americkej diplomacie Kissingerom

.tasr .svet

Kissinger, v júli 1971, pôsobiaci ako poradca pre národnú bezpečnosť, tajne odletel do Číny, kde mal nadviazať vzťahy s komunistickou Čínou.

Čínsky prezident sa stretol s exšéfom americkej diplomacie Kissingerom SITA/Ministry of Foreign Affairs of the People's Republic of China via AP

čínsky prezident Si Ťin-pching sa vo štvrtok v Pekingu stretol s bývalým americkým ministrom zahraničných vecí Henrym Kissingerom. Informovali o tom čínske štátne médiá. TASR správu prevzala z agentúry AFP.

Čínska štátna televízia CCTV vo svojej reportáži vyzdvihla kľúčovú rolu 100-ročného amerického štátnika pri nadväzovaní vzťahov medzi Pekingom a Washingtonom v 70. rokoch 20. storočia.

Agentúra AFP dodáva, že Kissinger, vtedy pôsobiaci ako poradca pre národnú bezpečnosť, v júli 1971 tajne odletel do Číny, kde mal nadviazať vzťahy s komunistickou Čínou. To vydláždilo cestu prvej oficiálnej návšteve prezidenta USA Richarda Nixona v Pekingu, ktorý sa snažil dosiahnuť prelom v studenej vojne a získať pomoc pri ukončení vietnamskej vojny.

„Kissinger navštívil od roku 1971 Čínu viac ako stokrát,“ uviedla CCTV. Dodala, že v súčasnosti ide o prvú cestu tohto amerického diplomata do Číny, odkedy v máji oslávil svoje sté narodeniny. Kissinger sa v Pekingu stretol aj s vysoko postaveným čínskym diplomatom Wang Im.

Kissinger sa po odchode z funkcie ministra zahraničných vecí pôsobil ako súkromný konzultant a venoval sa písaniu pamätí. Prostredníctvom médií sa stále vyjadruje k rôznym otázkam vo svetovej politike.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite