Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Ukrajina by mala dostať pozvánku do NATO, povedal Zelenskyj vo Vilniuse

.sita .svet

Dnes sa tiež vyjadríme a budeme bojovať za bezpečnostné záruky pre Ukrajinu na ceste do NATO, doplnil.

Ukrajina by mala dostať pozvánku do NATO, povedal Zelenskyj vo Vilniuse SITA/AP Photo/Mindaugas Kulbis

ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj tvrdí, že Ukrajina by mala dostať pozvánku do Organizácie Severoatlantickej zmluvy (NATO), keď to umožnia bezpečnostné opatrenia. Ako referuje web Ukrajinská pravda, povedal to počas druhého dňa samitu NATO v litovskom Vilniuse.

„Dostaneme toto pozvanie, keď to bezpečnostné opatrenia umožnia,“ povedal Zelenskyj a dodal, že s partnermi bude diskutovať aj o otázke zbrojenia Ukrajiny a situácii na bojisku. „Dnes sa tiež vyjadríme a budeme bojovať za bezpečnostné záruky pre Ukrajinu na ceste do NATO,“ doplnil.

Aj keď prezident Zelenskyj vyjadril sklamanie z toho, že spojenci v NATO neponúkli Ukrajine časový rámec pre pozvanie do aliancie, web Ukrajinská pravda uvádza, že samit vo Vilniuse ponúkol „celkom pozitívne formulácie týkajúce sa Ukrajiny“.

Spojenci v NATO sa dohodli najmä na odstránení požiadavky pre akčný plán členstva, pričom dali jasne najavo, že po splnení podmienok pozvú Ukrajinu do NATO.

„Rozhodnutie samitu neobsahuje zoznam podmienok, ktoré musí Ukrajina splniť, ale je definovaný mechanizmus ich hodnotenia. Výročný národný program bude nástrojom na monitorovanie reforiem realizovaných Ukrajinou. Tento nástroj už Ukrajina má k dispozícii,“ skonštatovala Ukrajinská pravda.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite