Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

plan.art: Víkendový TO DO list 4. – 5. máj

.mariana Jaremková .kultúra

PLAN.ART pre vás opäť pripravil víkendový TO DO list.

plan.art: Víkendový TO DO list 4. – 5. máj Giacomettiho inštitút v Paríži a majstrov "ateliér"

kam do galérie:

komplet Kafka. Komiksový životopis

Výstava k jubilejnému roku Franza Kafku 2024. Kafka nebol iba spisovateľom, ale aj vášnivo rád kreslil: „Ty, ja som bol kedysi veľký kresliar,“ napísal v roku 1913 svojej dlhoročnej snúbenici Felice Bauer napoly ironicky, napoly hrdo o svojich umeleckých ambíciách. Kreslenie mu niekedy prinášalo „väčšie uspokojenie ako čokoľvek iné“. 

Autorom komiksovej biografie je Nicolas Mahler známy svojim minimalistickým kresliarskym štýlom.  Mahler v nej predstavuje Kafkov život a dielo vtipným spôsobom a nevyhýba sa ani veľkým otázkam: Prečo Kafkov plán napísať sériu lacných cestovných sprievodcov zlyhal? Kto napísal pokračovanie jedného z jeho najvýznamnejších diel Premena Gregora Samsu? A aký bol príbeh „bielej otrokyne“? Odpovede na tieto otázky a ešte oveľa viac prináša výstava Komplet Kafka. 

kde: Rakúske kultúrne fórum, Hodžovo námestie 1/A, Bratislava

kedy: pracovné dni 9.00-17.00

giacometti. Sugimoto: Staged

V roku 2013 pozvalo MoMA v New Yorku Hiroshiho Sugimota, aby nafotil majstrovské sochárske diela  v múzeu. Toto fotenie viedlo k vzniku novej série Past Presence. Sugimoto fotografoval Giacomettiho La Grande Femme počas dňa a za súmraku, Dualita týchto obrazov evokovala spojenie, ktoré videl medzi sochou a nadprirodzenými aspektmi tradičnej japonskej scény Nó, kde sa stretávajú živí a mŕtvi. Výstava, organizovaná okolo rekonštrukcie scény z hry Nó, odhaľuje blízkosť, ktorá existuje medzi dvoma umelcami. Túto výstavu, ktorá odkazuje na divadlo, dopĺňa výber slávnych sôch Alberta Giacomettiho, fotografie a filmy od Hiroshiho Sugimota ako aj starodávne masky Nó. 

V Giacomettiho inštitúte nájdete aj rekonštrukciu jeho izby/ateliéru.

Inštitút susedí s montparnasským cintorínom, takže môžete hneď navštíviť Julia Cortázara, Marguerite Duras, Susan Sontag, Ionesca i Becketta, Baudelaira, Man Raya, Sartra a Simone de Beauvoir a mnohých ďalších

kde: Giacometti Institute, 5, rue Victor Schœlcher, Paríž

kedy: každý deň okrem pondelka 10.00 - 18.00

do divadla:

manifest

Autorský projekt Manifest je o dospievajúcich mladých ľuďoch, ktorí sa čoraz viac ocitajú v izolácii a sú vystavení samote. Zároveň majú prirodzenú potrebu identifikovať sa, túžia niekam patriť a táto túžba ich môže viesť k radikalizácii a extrémnym činom. V našom okolí sa v poslednom období čoraz častejšie skloňujú pojmy ako radikalizácia či extrémizmus. Vzrastá fenomén mladých ľudí – osamelých strelcov – ktorí majú potrebu prevziať zodpovednosť do vlastných rúk a páchať násilné trestné činy. Východiskovými zdrojmi pre text inscenácie boli autentické manifesty či denníky radikálov a eseje, úvahy či citácie zo slovenských výskumov, ktorých autormi sú mladí ľudia, tínedžeri vo veku do 21 rokov. Texty vybrané do inscenácie na jednej strane zastupujú radikálnu myšlienkovú vetvu rovnako aj tú umiernenú, ktorú vo svojich prácach vyjadrili slovenské študentky a študenti. 

Po predstavení bude nasledovať aj diskusia. Dramaturgička Daniela Brezániová rozprávať s odborníkmi v oblasti radikalizácie mládeže. Maroš Chmelík a Michal Berta budú odpovedať na otázky týkajúce sa najmä prevencie extrémizmu a depolarizácie.

kde: Mestské divadlo Žilina

kedy: 4. 5. o 19.00

terra Apathy

Projekt čerpá z príbehu obce Horné Opatovce, ktorá po výstavbe hlinikárne v Žiari nad Hronom čelila ekologickej katastrofe a v roku 1969 bola uznesením vlády Československej socialistickej republiky zlikvidovaná a vymazaná z mapy. Tvorcovia nadväzujú projektom na dramaturgickú líniu dokumentárneho divadla v ktorej sa venujú zabudnutým alebo tabuizovaným témam. Inscenáciám v línii dokumentárneho divadla predchádza výskum v daných lokalitách a tvorcovia po zdrojových materiáloch pátrajú v dostupných archívnych materiáloch. Dôležitou súčasťou výskumu je aj oral history. Pre tvorivý tím je príbeh obce Horné Opatovce parafrázou našej civilizácie, ktorá sa za zvyšovaním svojho komfortu ženie cez likvidáciu svojho životného priestoru.

cez víkend hneď dva krát:

4. 5. o 19.00 Dom kultúry, Námestovo

5. 5. o 19.00 Divadlo Pôtoň – Centrum umenia a kreativity, Bátovce

do kina:

mir nam

Prostredníctvom vojnového fotografa Juraja Mravca, ktorý dokumentuje udalosti na Ukrajine už od roku 2014, sledujeme najväčší vojnový konflikt v 21. storočí. Juraj Mravec sa s kamerou vyberá na Ukrajinu ráno 24. februára 2022, hneď ako sa dozvie, že sa začala vojna, s cieľom zachytiť prostredníctvom filmu a fotografie situáciu v krajine, ktorú plnou silou napadla Ruská federácia.

Dokumentárny film „Mir nam“ je autentickou mozaikou mikropríbehov a tragédií rôznych ľudí, ktorých fotograf stretol na svojich cestách Ukrajinou. Vo vašom kine.

Ak máte možnosť ísť si pozrieť film do Žiliny, 7. 5. bude po projekcii v Stanici Žilina - Záriečie aj diskusia s režisérom, vojnovým fotografom Jurajim Mravcom.

tintoretto - Rebel v Benátkach

Ako povedal David Bowie: „Prvá rocková hviezda svojho druhu“ – alebo ako ho popísal Jean Paul Sartre: „Prvý filmový režisér v histórii“. Syn farbiara (z talianskeho Tintore, odtiaľ jeho pseudonym Tintoretto), je jediným z veľkých renesančných maliarov, ktorý na rozdiel od iných velikánov a rivalov svojej doby, Tiziana a Veroneseho, neopustil Benátky ani počas zúriaceho moru, ba čo viac, práve počas veľkej epidémie vytvoril svoje najvýznamnejšie dielo, cyklus v Scuola Grande di San Rocco. Iba Tintoretto sa v tej dobe mohol pochváliť tým, že namaľoval všetky diela v jednom paláci. Vo filme sa ponoríte do mesta na lagúne 16. storočia, a to hlavne do zákutí, ktoré najviac uchovávajú spomienky na slávneho umelca – od Štátneho archívu k Dóžovmu palácu, kostolu sv. Rocca a jeho dielni, kde tvoril od mladosti až do smrti a v ktorých pracovali aj jeho deti Domenico a Marietta.

kde: kino Nostalgia, Bratislava

kedy: 4. 5. o 18.00

doma:

Salman Rushdie pred niekoľkými rokmi povedal: „Mojim problémom je, že ma ľudia naďalej vnímajú cez prizmu fatvy – chcem byť spisovateľom nie symbolom.” 12. august 2022, ale všetko zmenil. Rushdie v ten deň prednášal v Chautauqua Institution o slobode umeleckého prejavu. Počas prednášky ho nožom napadol 24- ročný útočník a bodol ho do oka, krku a do brucha. Rushdie útok prežil a reflektujeho ho v nedávno vydanej knihe Nôž: Meditácie po pokuse o vraždu. Rushdie čelí hrozbe zabitia od roku 1989 kedy vyhlásil ajatoláh Chomejní fatvu, v ktorej žiadal smrť autora Satanských veršov. Iránska vláda v roku 1998 vyhlásila že už fatvu nebude podporovať a Rushdie mohol začať žiť slobodnejšie. No v roku 2019 Chomejního nástupca ajatoláh Chameneí  vyhlásil, že fatva je stále „neodvolateľná“. Práve on v dobe uvalenia fatvy označil Rushdieho za nástroj veľkého diabla (USA)  a vyslovil vetu, ktorá obletela svet – „dlhý čierny šíp smrti bol vystrelený a miery k cieľu.”

V čase útoku sa Rushdie pripravoval na vydanie svojho 15. románu Victory City a už mal prvé poznámky pre ďalší, ktorý mal byť inšpirovaný Kafkovým Zámkom a Čarovnou horou Thomasa Manna . Po takmer smrteľnom útoku ale fikcia musela počkať: „Stalo sa mi niečo obrovské a nefiktívne,“ píše Rushdie v knihe Nôž . „Kým sa nevyrovnám s útokom, nebudem môcť napísať nič iné.”   K vydaniu knihy poskytol viacero rozhovorov, vypočujte si jeden z nich.

ach, tie dievčatá (edisonline)

Dnes francúzsku rock'n'rollovú revolúciu vedú ženy! Vo filme sa stretáva desať hlasov, desať jedinečných osobností z rôznych generácií: Charlotte Gainsbourg, Françoise Hardy, Vanessa Paradis, Camélia Jordana, Jehnny Beth, Lou Doillon, Brigitte Fontaine, Imany, Elli Medeiros a Jeanne Added. Pochádzajú z rôznych svetov, no všetky spája láska k hudbe. Film kombinuje rozhovory a ikonické zábery.

na počúvanie:

neil Young & Crazy Horse - Fu##In' Up

Neil Young & Crazy Horse naživo a stále vo forme. Album je živou nahrávkou ich grunge albumu Ragged Glory z roku 1990, pričom každá skladba je premenovaná na frázu prevzatú z textu (s výnimkou cover verzie ), samozrejme s oveľa dlhšími inštrumentálnymi plochami a energiou živého vystúpenia, ktorá dodáva skaldbám, podľa kritikov - „ešte viac drsnosti a špiny“

david Gilmour - The Piper's Call 

Gilmour ohlasuje na začiatok septembra po deväťročnej pauze vydanie nového albumu Luck and Strange a zverejnil už aj prvý singel The Piper's Call. Album bude, až na jednu skladbu, autorský a raritkou bude klávesový part Richarda Wrighta v jednej z pesničiek. Wright bol členom Pink Floyd, zomrel v roku 2008 a použitý part bol nahratý krátko pred jeho smrťou. O vizuál albumu sa postaral Anton Corbijn. Gilmour už dávno nepotrebuje nič dokazovať, aj úvodný singel sa sa začína nenápadne a až potom sa pomaly ozývajú typické  giilmourovské motívy, aby všetko naplno zaznelo s refrénom, rytmus basgitaristu Guya Pratta a bubeníka Steva Gadda ustupuje čoraz dôraznejším zvukom Gillmourovej gitary. Dokonalé finále prichádza po druhom refréne a my sa už tešíme na celý album. 

kam za literatúrou:

Dnes pre vás máme tip nie čo z literatúry, ale kam za literatúrou.  V Centre nezávislej kultúry Záhrada v Banskej Bystrici bude ešte v sobotu pokračovať festival literárneho prekladu Tranz

SOBOTA — 4. MÁJ 2024

10:00

OTVORENIE TRHU PREKLADOVEJ LITERATÚRY

Vydavateľstvá Artforum, Brak, Grada, Literárna bašta, Portugalský inštitút, Skalná ruža, Tatran a časopis Verzia predstavujú svoju prekladovú produkciu od 10:00 do 19:00 v záhradnom parku (v prípade nepriaznivého počasia v interiéri kaviarne). Zoznam vydavateľstiev priebežne dopĺňame.

kedy: 10:00 

POETICKÉ RAŇAJKY

Sobotné ráno na TRANZe nemôže začať inak. Pozvanie na rannú kávu opäť prijali osobnosti, ktoré majú blízko nielen k prekladovej poézii, ale aj vlastnej tvorbe. Do prebúdzajúcej sa Záhrady prinesú čítanie z obľúbených básní a pohľad do poetickej prekladateľskej dielne. Diskutujú: Nóra Ružičková a Ivana Hostová. Moderuje Eva Urbanová.

kedy: 11:30 

Z PREKLADATEĽSKEJ DIELNE VICEVERSA

Koncom apríla sa v Kremnici začína druhá dielňa pre prekladateľov a prekladateľky zo slovenčiny do nemčiny a z nemčiny do slovenčiny. Účastníci a účastníčky týždňového workshopu prídu na záver svoje prekladateľské práce predstaviť aj pred festivalové publikum v Banskej Bystrici. Organizuje Goetheho inštitút s láskavou podporou Nadácie Volkswagen Slovakia v rámci podujatí Literárny salón. Disktujú: Eva Profousová, Martina Vannayová a Andrej Zahorák. Moderuje Michal Hvorecký.

kedy: 13:00 

VERZIA NAŽIVO: NÓRSKE A SLOVINSKÉ ČÍSLO

Zostavovateľky a prekladateľky predstavia dve aktuálne čísla Verzie - časopisu zameraného na umelecký preklad, ktorý vstúpil do svojho piateho ročníka. Diskutujú: Petra Mikulášová, Zuzana Demjánová a Svetlana Kmecová. Moderuje Miroslav Zumrík.

kedy: 14:30 

SLOWAKISCHE LITERATUR & LITERATURA SŁOWACKA?

Čo môže slovenská literatúra ponúknuť medzinárodnému knižnému trhu a aký je jej exportný potenciál u našich najbližších susedov? Prvá časť panelu o prekladoch slovenskej literatúry sa bude venovať úspechom na poľskom a nemecky hovoriacom trhu. Diskutujú: Olga Hund (PL), Mirko Kraetsch (DE) a Mária Vargová (Slovenské literárne centrum). Moderuje Zuzana Bariaková.

kedy: 16:00 

PANEL NOVÝCH PREKLADOV

Kto stojí za prekladmi najdôležitejších diel súčasnej európskej i angloamerickej literatúry? Ich mená sa čoraz častejšie vyskytujú na obálkach kníh, ale ani to dnes nie je samozrejmosťou. Renáta Deáková (Péter Esterházy: Pohľad grófky Hahn-Hahn), Eva Kenderessy (Mircea Cărtărescu: Melanchólia) a Vladislav Gális (Hernan Diaz: Dôvera) predstavia svoje aktuálne preklady oceňovaných autorov modernej prózy. Moderuje Michal Tallo.

kedy: 18:00 

VERONIKA SIMONITI (SI): V MORI ČASU A JAZYKOV

Hlavná hrdinka najlepšieho slovinského románu roka 2020 pracuje ako prekladateľka v Paríži. Vracia sa domov, aby v mestečku Portorož predala byt po babičke. Pri triedení starých vecí nájde fotografiu, ktorá ju šokuje. Donúti ju vydať sa v patraní po stopách rodinnej (i kolektívnej) histórie, ktorá presahuje hranice jedného regiónu a generácií. Diskutujú: autorka a prekladateľka Veronika Simoniti a prekladateľka Martina Vannayová. Moderuje Michal Hvorecký. Tlmočí Svetlana Kmecová.

kedy: 20:00 

ČO PREKLADÁŠ? LIVE

Populárny prekladateľský seriál, ktorý pripravuje prekladateľka Ivana Krekáňová sa na festivale opäť predstaví v živej podobe. Sedem prekladateľských osobností, sedem pripravovaných kníh a sedem minút na pódiu. Vystúpia: Marína Gálisová, Michal Hvorecký, Mária Koscelníková, Marcel Melicher, Eva Reichwalderová, Milina Svítková a Andrej Zahorák. Uvádza Paulína Čuhová.

kedy: 21:00 

KONCERT: DŽEZ A HRÚZA (SK)

Hudobné teleso hrajúce autorské skladby bratov Kopeckých. Nie náhodou je jedným z nich prekladateľ Milan Kopecký, ktorý je na pódiu zároveň interpretom vlastných textov. Vo svojej džez-rapovej tvorbe vychádzajú z ich životných skúseností inšpirovaných popkultúrou a vlastnou fantáziou. V roku 2023 vydali debutový album Stačí ti.

PLAN.ART vám praje príjemné víkendové dni!

 
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite