Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Šéf NATO Stoltenberg: Vo Vilniuse potvrdíme prísľub o členstve Ukrajiny

.tasr .svet

„Očakávam, že lídri spojencov potvrdia, že Ukrajina sa stane členom NATO,“ uviedol Stoltenberg.

Šéf NATO Stoltenberg: Vo Vilniuse potvrdíme prísľub o členstve Ukrajiny sita/AP Photo/Virginia Mayo

lídri členských krajín NATO na budúcotýždňovom summite v litovskom Vilniuse potvrdia prísľub, že Ukrajina sa v budúcnosti stane členom tejto vojenskej aliancie. Oznámil to v piatok generálny tajomník NATO Jens Stoltenberg. TASR správu prevzala z tlačových agentúr DPA a AFP.

„Očakávam, že lídri spojencov potvrdia, že Ukrajina sa stane členom NATO a budú jednotní v tom, ako posunúť Ukrajinu bližšie k jej cieľu,“ povedal šéf NATO na tlačovej konferencii.

NATO pripravuje balíček podpory pre Ukrajinu, ktorý určí budúce vzťahy Kyjeva s Alianciou.

 Členské krajiny NATO ešte stále rokujú o konečnej formulácii vyjadrenia. Spojenci sa už na summite v Bukurešti v roku 2008 dohodli, že Ukrajina sa v budúcnosti stane členským štátom. Severoatlantická aliancia však všeobecne odmieta prijať za člena krajinu, v ktorej prebieha územný spor.

„Presné znenie bude zverejnené po tom, ako sa dohodneme,“ povedal Stoltenberg. NATO vzťahy s Kyjevom podľa jeho slov posilní aj vytvorením rady, ktorá po prvý raz zasadne vo Vilniuse a na zasadaní sa zúčastní aj ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj. Ten sa má zúčastniť na summite a vystúpiť s požiadavkou, aby sa Ukrajina po konci vojny stala členom Aliancie.

Členské krajiny NATO takisto prisľúbili 500 miliónov eur na viacročný program, ktorý má Ukrajinu priblížiť k štandardom NATO.

„Moskva už 500 dní šíri v srdci Európy smrť a skazu s cieľom zničiť Ukrajinu a rozdeliť NATO,“ povedal Stoltenberg. Summit vo Vilniuse má však podľa jeho slov vyslať jasný signál, že NATO je jednotné a ruská agresia nebude úspešná.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme. 

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov TASR je bez predchádzajúceho písomného súhlasu TASR porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite