Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Deň Star wars oslavovali aj fanúšikovia vo vesmíre. Kultovej franšíze sú venované hneď tri dni

.bibiána Kristína Danitová .kultúra

„Nech je štvrtý s tebou, Maggie. Gratulujem,” písalo sa 4. mája 1979 v gratulačnej reklame v novinách The London England News. V ten deň sa Margaret Thatcherová ujala funkcie premiérky Veľkej Británie. To, čo začalo ako vtipná narážka na filmový hit, sa pretavilo do skutočného svetového dňa známej série.

Deň Star wars oslavovali aj fanúšikovia vo vesmíre. Kultovej franšíze sú venované hneď tri dni YT Epizóda I – Skrytá hrozba

k skutočným oslavám Dňa Star Wars došlo až o niekoľko desaťročí neskôr. V roku 2011 sa v kanadskom Toronte uskutočnila prvá organizovaná oslava tohto dňa, v rámci ktorého sa konali rôzne hry, súťaže a premietania. Hoci sviatok spoločnosť Lucasfilm sama nevyhlásila, fanúšikom slávnej franšízy to vôbec nevadilo. Napriek tomu sa po celom svete každoročne konajú rôzne podujatia. Aj samotná produkčná spoločnosť Lucasfilm v spolupráci so streamovacou platformou Disney+ prináša v tento deň novinku. Tento rok ňou je animovaný seriál Star Wars: Príbehy z Impéria. Špeciálny program je rok čo rok pripravený aj pre návštevníkov zábavného parku Disneyland v Kalifornii a v Disneyho hollywoodskych štúdiách.

deň Sithských lordov

Niektorí fanúšikovia si slávnu sériu, ktorej prvý diel mal premiéru 25. mája 1977, pripomínajú o deň neskôr, teda 5. mája. Nevzdávajú hold Jediom, ale skôr  Sithským lordom a iným záporným postavám zo Star Wars. Je tu ešte jedna skupina, ktorá svojím dňom uzatvára, trojdňové oslavy po desaťročia obľúbenej filmovej série. 6. mája si pod heslom „Pomsta šiesteho“ či ako „Návrat šestky“, toto pomenovanie odkazuje na film Star Wars: Epizóda VI – Návrat Jediho.

tupac aj Alan Rickman

Seriály a filmy sa stávajú kultovými i vďaka hercom, ktorí v nich hrajú. Predstavte si, že by niektorú z vašich obľúbených postáv stvárnil niekto iný. Už by to asi nebolo ono. 

 

Celý článok si môžete prečítať, ak si kúpite Digital predplatné .týždňa. Ponúkame už aj možnosť kúpiť si spoločný prístup na .týždeň a Denník N.

predplatiť

Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite