Zdá sa, že máte zablokovanú reklamu

Fungujeme však vďaka príjmom z reklamy a predplatného. Podporte nás povolením reklamy alebo kúpou predplatného.

Ďakujeme, že pozeráte .pod lampou. Chceli by ste na ňu prispieť?

Vytiahli časti zničenej ponorky Titan

.sita .svet

Návrat trosiek Titanu, na ktorého palube zomrelo päť ľudí, je kľúčovou súčasťou vyšetrovania, prečo ponorka implodovala.

Vytiahli časti zničenej ponorky Titan SITA/Paul Daly/The Canadian Press via AP

trosky ponorky Titan, ktorá implodovala na ceste k vraku Titanicu, vytiahli na povrch. Časti stroja v stredu vyložili z lode Horizon Arctic v kanadskom prístave St John's.

Horizon Arctic mala na palube diaľkovo ovládané plavidlo spoločnosti Pelagic Research Services, ktoré hľadalo časti ponorky na dne Atlantického oceána pri vraku Titanicu. Pelagic Research Services v stredu uviedla, že dokončili operácie na mori, jej tím je však „stále na misii“ a nemôže komentovať vyšetrovanie.

Návrat trosiek Titanu, na ktorého palube zomrelo päť ľudí, je kľúčovou súčasťou vyšetrovania, prečo ponorka implodovala. Na vyšetrovaní incidentu spolupracuje niekoľko vládnych úradov zo Spojených štátov a Kanady vrátane pobrežnej stráže. Carl Hartsfield z oceánografickej inštitúcie Woods Hole, jeden z odborníkov, s ktorými pobrežná stráž konzultovala počas pátrania, uviedol, že analýza fyzického materiálu nájdených trosiek by mohla odhaliť dôležité stopy o tom, čo sa stalo s Titanom, pričom by podľa neho mohli existovať aj elektronické údaje.

Ponorka zmizla 18. júna, keď sa ponárala k Titanicu. Po rozsiahlom pátraní úrady 22. júna oznámili, že implodovala a všetci piati ľudia na palube zahynuli. Trosky stroja lokalizovali v hĺbke 3 810 metrov na oceánskom dne, zhruba 488 metrov od vraku známeho zaoceánskeho parníka, ktorý sa nachádza približne 600 kilometrov od pobrežia kanadského Newfoundlandu.

V ponorke zahynuli generálny riaditeľ spoločnosti OceanGate Expeditions, ktorá plavidlo vlastnila a prevádzkovala, Stockton Rush, dvaja členovia prominentnej pakistanskej podnikateľskej rodiny, Shahzada Dawood a jeho syn Suleman Dawood, britský dobrodruh Hamish Harding a expert na Titanic Paul-Henri Nargeolet.

Ak si predplatíte tlačený .týždeň na ďalší rok, pomôžete nám prežiť a robiť to, čo vieme. Vopred ďakujeme.

Všetky práva vyhradené. Publikovanie alebo ďalšie šírenie správ a fotografií zo zdrojov SITA je bez predchádzajúceho písomného súhlasu SITA porušením autorského zákona.
Ak ste našli chybu, napíšte na web@tyzden.sk.
.diskusia | Zobraziť
.posledné
.neprehliadnite